De korte documentaire over Zwarte Piet, Blackface, die Roger Williams voor CNN maakte moet "gêne" bij de Nederlandse kijkers opwekken.

"Nederland zit aan de verkeerde kant van de geschiedenis", zegt Williams in gesprek met NRC.

Zondag zendt CNN de documentaire Blackface op de website van de nieuwszender uit. Daarin wordt geprobeerd de traditie van Zwarte Piet aan internationale kijkers uit te leggen.

De liefde bracht de 41-jarige Amerikaan naar Nederland. Hier werd hij voor het eerst geconfronteerd met het Sinterklaas-feest, zegt hij in een ouder interview in Het Parool. Hij plaatste daaropvolgend foto's van Zwarte Pieten op zijn Facebook-pagina en werd overladen met reacties van Amerikaanse vrienden. 

Video: Trailer Blackface

Blackface - Trailer
Blackface - Trailer

Persoonlijke ervaring

De verontwaardiging motiveerde hem om Zwarte Piet nader te onderzoeken. Maar volgens Williams, die een Oscar won voor zijn documentaire Music by Prudence, heeft Blackface geen journalistieke inslag. Hij wil duidelijk maken dat de traditie volgens hem niet door de beugel kan.

"Dit is een verslag van mijn persoonlijke ervaring met Zwarte Piet. Hoe kan ik hier objectief over zijn?"

Humor

Ondanks de zware boodschap heeft Williams de documentaire van een vrolijke noot voorzien: "Humor en amusement zijn de beste manieren om mensen te bereiken. Dat heb ik geleerd toen ik bij Comedy Central en TV Nation van Michael Moore werkte."

De documentairemaker wil dat de Nederlandse kijkers zich zullen generen, als ze de documentaire zien. Al heeft hij persoonlijk reeds ondervonden hoe er gereageerd kan worden als iemand zich met Zwarte Piet gaat bemoeien.

Stomme aap

"Toen ik in De Telegraaf Zwarte Piet 'Holland's dirty little secret' noemde, kreeg ik veel haatmail. Ze schreven dingen als: 'Eet een banaan, jij stomme zwarte aap'. Ik dacht: als Zwarte Piet niet racistisch is, waarom zeggen jullie dan die racistische dingen tegen mij?"