Metro heeft de column van Ebru Umar aangepast. De 45-jarige schrijfster stelde het een goed idee te vinden als het personeel van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zich bij IS zou aansluiten. 

De oorspronkelijke column is wel in de papieren dinsdagoplage te vinden, digitaal zijn de regels over Umars 'advies' daarentegen verwijderd. 

Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk zegt tegen NU.nl dat de regels maandagavond al uit de column waren geschrapt, maar dat de oude versie van de column door een misverstand toch is afgedrukt. 

Van Brandwijk zegt daarnaast de vergelijking niet gepast te vinden, volgens hem was Umar het daar ook direct mee eens. Van Brandwijk heeft inmiddels namens de krant excuses aangeboden aan het vervoersbedrijf GVB.

Negeren

Umar beschrijft in de desbetreffende column een voorval in een Amsterdamse tram. Volgens de columniste zou het personeel van de tram een man die mee wilde rijden compleet negeren en de deuren dicht houden.

Als ze verhaal gaat halen krijgt Umar te horen: "Regels zijn regels." 

Voedselketen

Volgens Umar zou de GVB-reiziger "onderaan de voedselketen staan", omdat de directie van het vervoersbedrijf het te druk heeft met het bekleden van andere functies.

In de laatste zin van haar aangepaste column sluit ze af: "jullie kunnen altijd nog een probleemloze carrière switch maken naar clubjes waar ze óók dol op regels zijn."

In de oorspronkelijke versie stond: "(...) dat jullie een probleemloze carriereswitch kunnen maken naar IS. Ook dáár zijn ze dol op regels."