Documentairemaakster Sunny Bergman ging vorig jaar de barricades op tijdens de Zwarte Piet-discussie, maar heeft niet meer zo'n zin om met mensen een Zwarte Piet-discussie te voeren. "Ik heb alles gezegd in de film."

"Ga die film kijken en als je het dan nog steeds niet begrijpt dan… vermoed ik enige onwil", zegt Bergman in gesprek met de Vara-gids.

"Maar ik ben nog steeds met het grotere thema, white privilege, bezig. Niet alleen voor een volgende film, maar ook op activistisch gebied. Zo voer ik met een groep niet-witte mediamakers onderhandelingen met de NPO over diversiteit."

Traditie

Zwart als Roet ging vorig jaar op 24 november in première. In de documentaire stelt Bergman haar naaste omgeving de vraag of Zwarte Piet racisme of een eeuwenoude traditie is. 

In de aanloop naar de vertoning van de film was Bergman veelvuldig te zien in het Pieten-debat, zowel op tv als ook daarbuiten. Tijdens de intocht van Sinterklaas in 2014, die ze als waarnemend journalist bezocht, werd ze gearresteerd. 

Haat

In gesprek met de Vara-gids zegt Bergman verder dat ze na het voorval bij de intocht en na een gesprek in De Wereld Draait Door veel haat over zich heen kreeg: "(...) Ik zei niet dat-ie ( de stoomboot, red.) moest worden afgeschaft, maar dat het pijnlijk was dat, gezien het slavernijverleden, Sint en Piet per stoomboot aankomen. Toen kreeg ik echt de hele goegemeente over me heen. Dat ik echt voelde: wow, dit is haat. Mensen haten mij. Eng was dat. Helemaal toen er ook nog een poederbrief binnenkwam."

Direct daaropvolgend wordt Bergman gevraagd of ze overwoog te stoppen.

Daarop reageert ze bevestigend: "Ja, absoluut. Ik ben een paar weken echt bang geweest. Vooral omdat ik nog geen idee had over hoe de film zou vallen. Ik ben beveiligd bij publieke optredens. En uiteindelijk zijn we met het gezin op vakantie gegaan en pas teruggekomen toen Sinterklaas het land weer uit was. Mijn kinderen vonden het heel vervelend. Gelukkig hadden we een leuke vakantie. Maar uiteindelijk wilde ik de film toch heel graag maken."

Sunny Bergman is op dit moment bezig met een documentaire over de omgang met psychische klachten binnen verschillende culturen.

Video: Een fragment uit de documentaire Zwart als Roet

Fragment uit de documentaire Zwart als Roet
Fragment uit de documentaire Zwart als Roet