Minister Jet Bussemaker vindt het uit elf mannen bestaande Top 2000-team weinig divers. "Het zijn allemaal mannen, ze zijn blank en ook nog van dezelfde leeftijd."

Dat zei ze vrijdagavond in gesprek met BNR Nieuwsradio.

"Ik zou tegen hen willen zeggen: het is 2015. Het is de eenentwintigste eeuw", aldus Bussemaker.

"Over de omroepen gaat de staatssecretaris, maar dit is een thema van iedereen. Het is goed om hier een gesprek over te voeren. Stel jezelf eens de vraag: past dit bij 2015?"

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zou graag een uurtje komen presenteren. "Als ze me uit zouden nodigen, kom ik direct."

Mannelijk bolwerk

Staatssecretaris Sander Dekker, verantwoordelijk voor de publieke omroepen, sluit zich bij zijn collega aan. "Het is een zeer mannelijk bolwerk. Er mag wel wat aan diversiteit gedaan worden. Ik ben bang dat ik hier verantwoordelijk voor ben", grapt hij.

Dekker zou radio-dj Roosmarijn Reijmer graag willen "nomineren" voor het team. "Ik ben groot fan van haar. Zij zit dan wel bij 3FM, maar zij zou het team volgens mij goed kunnen versterken."

Weekprogrammering

NPO Radio 2 heeft eerder aan NU.nl laten weten dat voor de presentatie van de Top 2000 de nieuwe weekprogrammering wordt aangehouden en aan de hand daarvan de presenterende dj's zijn uitgekozen.

Op doordeweekse dagen, op de tijdstippen dat de Top 2000 wordt uitgezonden, werken er geen vrouwelijke dj's. Zij werken in de weekenden.

Team

Het dj-team van de Top 2000 bestaat dit jaar uit Gerard Ekdom, Bart Arens, Gijs Staverman, Rob Stenders, Wouter van der Goes, Bert Haandrikman, Stefan Stasse, Jan-Willem Roodbeen, Corné Klijn, Jasper de Vries en Frank van 't Hof.