De voor het misbruiken van jongens veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. eist een schadevergoeding van het AD. Van der V. voelt zich gekwetst door een column van Guido de Wijs die in de krant werd afgedrukt.

Van der V. is van mening dat De Wijs in de desbetreffende column "onjuiste, kwetsende en onnodig grievende uitlatingen doet", meldt het AD donderdag.

Van der V. wil daarom dat de krant 4.000 euro aan schadevergoeding betaalt. De krant zegt het hiermee niet eens te zijn.

"Volgens vaste rechtspraak heeft een columnist als Guido de Wijs een grote vrijheid om te simplificeren, uit te vergroten, te overdrijven en gebruik te maken van sterke bewoordingen", stelt hoofdredacteur regio bij het AD.

Gebiedsverbod

De pedoseksueel werd in 2009 bekend toen de burgemeester van Eindhoven hem een gebiedsverbod voor de hele stad oplegde. Hij moest toen nog een straf wegens ontucht met minderjarige jongens uitzitten. Nadat hij in 2013 uit de gevangenis kwam, leidde de man een zwervend bestaan.

In 2014 vond hij op eigen gelegenheid woonruimte in Amersfoort, boven een kinderdagverblijf. De locatie werd door burgemeester Lucas Bolsius onthuld, waardoor er opstootjes en demonstraties voor zijn appartement ontstonden.