De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal maandagavond heeft 969.000 kijkers getrokken. Het kinderprogramma is het tiende best bekeken programma van de avond.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek, dinsdagmiddag. 

In het populaire NTR-programma was in de eerste uitzending nog geen duidelijkheid over het uiterlijk van de pieten. Er kwamen slechts twee pieten langs, Huispiet en Pietje Paniek. Zij waren nog traditioneel zwart.

Het Sinterklaasjournaal speelt een grote rol in de discussie over het uiterlijk van de pieten. Diverse winkelketens hebben laten weten de lijn van het Sinterklaasjournaal te volgen bij de versieringen in de winkel en reclame-uitingen.

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie: in60seconds.nl

27 afleveringen

Met Dieuwertje Blok als vaste presentatrice doet de NTR in 27 afleveringen dagelijks verslag van de komst van Sinterklaas en zijn verblijf in Nederland. Sinterklaas komt dit jaar op 14 november in Meppel aan.

Door de discussie over Zwarte Piet keken vorig jaar meer mensen dan ooit naar het Sinterklaasjournaal. Volgens de NTR keken er om 18.00 uur gemiddeld een miljoen mensen van drie jaar en ouder naar het programma.

De SKO zat hier met de cijfers wat onder, omdat de stichting het kijkgedrag registreert van mensen vanaf zes jaar.