Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Sinterklaasjournaal

Alleen 'zwarte' Zwarte Piet in eerste aflevering Sinterklaasjournaal

In Het Sinterklaasjournaal van maandag waren alleen zwartgekleurde zwarte pieten te zien.
Door NU.nl

De eerste aflevering van het NTR-kinderprogramma is maandag om 18.00 uur uitgezonden op NPO3.

In de aflevering kwamen slechts twee pieten voor. Andere pieten zijn nog niet aan bod gekomen. Vorig jaar kwamen er naast zwarte en donkerbruine pieten, ook witte pieten in het televisieprogramma voor.

Dieuwertje Blok presenteert het dagelijkse bulletin. Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer doen verslag van het kinderfeest vanuit verschillende locaties.

Het Sinterklaasjournaal is een belangrijke leidraad voor het uiterlijk van Zwarte Piet. Bij de officiële intocht in Meppel op zaterdag 14 november en ook door een aantal winkelketens, wordt het voorbeeld van het televisieprogramma gevolgd.

Gelijkwaardig

Vorig jaar sloot Het Sinterklaasjournaal af met een Zwarte Piet die volkomen gelijkwaardig is aan Sinterklaas. Opa Piet droeg een mijter en een tabberd en reed op een wit paard. Aan het einde reed hij samen weg met Sinterklaas. 

Verder zaten er in 2014 ook witte pieten in Het Sinterklaasjournaal. Deze pieten-in-opleiding moesten tijdens hun training meerdere keren door een schoorsteen kruipen. Daardoor werden ze telkens iets zwarter. In de uitzending werd gezegd dat de kleur van Zwarte Piet een bijzaak is.

Vorig jaar ontving presentatrice Dieuwertje Blok na de eerste aflevering een dreigbrief. Zij heeft daar aangifte van gedaan.

In 60 seconden: De geschiedenis van Zwarte Piet

Beeld uit video: In 60 seconden: De geschiedenis van Zwarte Piet
Afspelen knop

In 60 seconden: De geschiedenis van Zwarte Piet

In 60 seconden: De geschiedenis van Zwarte Piet

Animatie door in60seconds


Lees meer over:
Zwarte PietSinterklaas

Aanbevolen artikelen