Aart Staartjes, die al veertig jaar de rol van Meneer Aart speelt in Sesamstraat, denkt aan stoppen nu het kinderprogramma verhuist van NPO 1 naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra.

Dat zegt Staartjes donderdag in een interview met HP/De Tijd.

Staartjes, die het nieuws moest vernemen via de media, zegt te schrikken van het nieuws. "Wat vreselijk. Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om."

Helemaal verbaasd is hij overigens niet. "Ik heb zoiets als dit wel gevreesd natuurlijk. Ik heb nog niet zo lang geleden inlichtingen proberen te winnen bij de NPO over het voortbestaan van Sesamstraat, maar ik kreeg botweg geen antwoord. Dat had me natuurlijk al aan het denken moeten zetten."

Tijdstip

In 2009, toen het uitzendtijdstip van Sesamstraat werd vervroegd van 18.00 uur naar 17.30 uur, dreigde Staartjes al het kinderprogramma te verlaten. "Ik wilde het destijds heel hoog spelen. Ik vond ook dat ik principieel gezien op moest stappen. Toen het besef kwam dat het tijdstip niet ging veranderen, dacht ik: 'dan maar laf'. Ik zou het enorm missen."

In een reactie op het nieuws zegt hij nu écht aan stoppen te denken. "Ik moet er natuurlijk nog even rustig over slapen, maar als Sesamstraat verhuist naar een themakanaal is de kern van het programma natuurlijk weg. Het was juist zo leuk dat kinderen ’s avonds met hun ouders naar ons konden kijken. Dat zie ik nu niet meer gebeuren. Want die themakanalen zijn natuurlijk surrogaat: de kijkdichtheid is nul."

Nieuw seizoen

In januari en in mei zijn nog opnames voor een nieuw seizoen van het kinderprogramma, maar Staartjes weet nog niet of hij daaraan mee gaat werken. "Ze moeten me eerst maar eens bellen en wat uitleg verschaffen."

"Ik vind het de taak van de publieke omroep om een programma als Sesamstraat uit te zenden. We hebben dit jaar ons 40-jarig jubileum gelukkig nog gehaald, maar dat Sesamstraat nu op deze manier wordt vermoord, vreselijk."