Sesamstraat zal, als onderdeel van het kinderblok, vanaf 1 januari 2016 verdwijnen van NPO 1 en verhuizen naar het digitale themakanaal Zappelin Xtra.

Dat heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdagavond laten weten.

Sesamstraat moet plaatsmaken voor Tijd voor Max, dat dagelijks van 17.00 tot 18.00 wordt uitgezonden.

Volgens een woordvoerder van de NPO is Sesamstraat vanaf volgend jaar nog steeds rond 17.30 uur te zien, maar dan op Zappelin Xtra. De meeste kabelmaatschappijen hebben dat themakanaal in hun pakket.

De jonge kinderen blijken volgens haar "al heel goed de weg te vinden" naar het kanaal. Zappelin Xtra is gratis te zien op kanaal 311 (Ziggo) en KPN kanaal 58 en Sesamstraat is ook te bekijken via npo.nl en zappelin.nl.

Kinderen kunnen Meneer Aart, Sien, Tommie, Pino, Bert en Ernie ook volgen via de Zappelin-app, die al 700.000 keer is gedownload.

Reactie 'Meneer Aart'

In een reactie op het nieuws zegt Aart Staartjes, die al veertig jaar de rol van Meneer Aart speelt in het programma, tegen HP/De Tijd aan stoppen te denken. "Wat vreselijk. Met een verhuizing naar een themakanaal draaien ze het programma de nek om."

"Ik moet er natuurlijk nog even rustig over slapen, maar als Sesamstraat verhuist naar een themakanaal is de kern van het programma natuurlijk weg. Het was juist zo leuk dat kinderen ’s avonds met hun ouders naar ons konden kijken. Dat zie ik nu niet meer gebeuren. Want die themakanalen zijn natuurlijk surrogaat: de kijkdichtheid is nul."

Verenigde Staten

Sesamstraat is een Nederlandse bewerking van de Amerikaanse kinderserie Sesame Street, dat in 1969 begon als educatief programma voor kinderen in achterstandswijken.

Al in 1970 bestonden er ideeën om een Nederlandse variant te maken. Sinds 1976 wordt de Nederlandse Sesamstraat uitgezonden, vanaf 1978 gebeurt dit dagelijks.

Kijkers

Afgelopen woensdag trok Sesamstraat op NPO 1 volgens de Stichting KijkOnderzoek (SKO) 122.000 kijkers. Feitelijk is die uitzending rond 17.30 uur een herhaling. De eerste uitzending, 's ochtends vroeg op Zappelin (via NPO 3), blijft gehandhaafd, maar die trekt aanzienlijk minder kijkers.