Vrouwelijke nieuwslezers hebben het moeilijker dan jaren geleden. Vooral de presentatoren van het NOS Journaal die door de studio bewegen worden flink uitgedaagd, vindt oud-nieuwslezer Maartje van Weegen.

"Als je Annechien Steenhuizen ziet staan, denk je eerst: o, leuke billen, hoge hakken. Daar word je door afgeleid. Dat is eigenlijk wel jammer", zegt Van Weegen in een uitvoerig interview met HP/De Tijd.

Van Weegen, NOS-nieuwslezer tussen 1984 en 1989, legt uit dat de kijker in haar tijd al de nodige moeite had om niet afgeleid te raken door het voorkomen van de presentator.

"De eerste zinnen van de uitzending kozen we heel zorgvuldig, daarmee probeerde je de kijker gelijk vast te pakken en vast te houden. En vervolgens had iedereen het altijd over je haar, haha. Wat dat betreft hebben de vrouwen van nu het nog lastiger", zegt Van Weegen.

"Ik heb weleens een mevrouw aan de telefoon gehad die zei: 'Joop (van Zijl, red) is een heel goede nieuwslezer, maar ik verheugde me vooral op uw week.' 'Waarom?' vroeg ik. Toen begon ze over mijn oorbellen en mijn jurk. Ik vroeg: 'Hoort u weleens wat ik vertel?' 'Nee, dat niet. Maar ik verheug me altijd zo op uw week!'" 

Scheve das

Joop van Zijl, nieuwslezer tussen 1976 en 1996 en eveneens betrokken bij het interview, geeft zijn oud-collega gelijk.

"Die nadruk op het uiterlijk komt nu vanuit de televisie zelf, door de hoofdredacteur zal ik maar zeggen. Door die hoge hakken zit je eerst naar de benen te kijken en pas daarna denk je: waar gaat dit over?"

"Dat was vroeger omgekeerd. Dan was het de kijker die riep: 'Je das zat scheef.' Ik moet wel zeggen: dat gedrentel hoeft van mij niet. Ik ben ook blij dat ik dat niet hoefde. Met mijn postuur is dat ook niet zo geslaagd. Maar daarbij leidt het zo af! Mij als man tenminste wel hoor."

"Het lijkt me ook hondsmoeilijk", vervolgt Van Zijl, "Je moet heel erg opletten hoe je staat en loopt, en dan moet je ook nog vertellen wat het nieuws is."