Sophie Hilbrand hoopt dat de opvolger van De Lama'sAlpacas, de zender NPO 3 een zetje in de juiste richting zal geven. "Het heeft zeker de potentie om dat te doen."

Dat zegt ze in gesprek met NU.nl.

De publieke zender heeft tot nu toe niet veel programma's die veel kijkcijfers trekken, maar met Alpacas moet daar verandering in komen.

Zes onbekende komieken, waaronder Ruud Smulders en Kim van Zeben, gaan onder begeleiding van Sophie Hilbrand improviseren op suggesties van het publiek. Volgens de omroep is er het afgelopen jaar hard gewerkt om de zes leden klaar te stomen voor de shows.

Audities

De komieken zijn 'gescout' door BNN en vervolgens zijn er verschillende audities geweest. Ongeveer zeventig mensen deden mee, waaruit dus zes mensen zijn gekomen. "We hadden aan het begin geen idee dat het om de opvolger van De Lama's ging", vertelt Van Zeben.

"Maar we waren zo enthousiast bezig, dat we het wellicht zelf ook helemaal niet door hadden", vervolgt ze.

Druk

Erg veel druk voelen de twee komieken niet, maar toch is Smulders op zijn hoede. "Het is net als bij iedere film die een reboot krijgt", legt hij uit. "Ik ben een groot fan van Jurassic Park, maar ik vond Jurassic World een stuk minder. We moeten het dus waarmaken", zegt hij lachend.

Hilbrand denkt dat Alpacas meer potentie heeft dan eerder komische programma's van BNN-Vara. "Het succes van De Lama's was dat alles zo oprecht overkwam. Bij latere programma's gebruikte men een soort registratie van scènes. Juist bij De Lama's liet je ook zien dat het vreselijk mis kon gaan, en dat was het hilarische", legt de 40-jarige presentatrice uit.

Vragen uit publiek

Qua opzet lijkt Alpacas sterk op De Lama's. "Dus wederom vragen uit het publiek, een paar dezelfde spelletjes, ga zo maar door", aldus Hilbrand. "We hopen ook net als bij De Lama's nieuw talent te lanceren."

"Iedereen kent die scène van Ruben van der Meer nog wel, met Máxima toen", vertelt Smulders. "Dat ging veertien stappen te ver, echt te gek. Daar hou ik wel van."

De komiek hoopt dan ook hetzelfde te doen. "Ik heb voor mijzelf een regel: als je te ver gaat, dan moet je een sprint trekken zodra je de grens passeert. Je moet volop verder gaan."

Onderscheidend

Van Zeben denkt met haar typetjes en stemmetjes onderscheidend te zijn. "Dat is heerlijk met improviseren. Als ik een scène verzin, dan merk ik dat de eerste gedachte gelijk de beste is. Mijn impuls is eigenlijk wel altijd goed."

"Het wordt natuurlijk wennen, maar ik hoop dat de kijker al snel van de komieken gaat houden", voegt Hilbrand toe. "Daarom hoop ik oprecht dat we een aantal jaren mogen doorgaan. Dan wordt het voor iedereen leuker", besluit ze.

Alpacas is elke maandag te zien om 21.30 bij NPO 3.