De stagiair die bij de Volkskrant plagiaat pleegde, viel vorige week bij toeval door de mand door een tip van een oud-collega van hoofdredacteur Philippe Remarque.

"Het viel hem op dat het begin van een artikel van ons precies leek op een stuk van Vice News", zegt Remarque donderdagavond in De Wereld Draait Door.

Het ging om een paar alinea's, de rest was wel authentiek. De hoofdredacteur erkent dat het moeilijk is om zoiets zelf te detecteren.

"Hij werd begeleid door zeer ervaren chefs die hij om de tuin heeft geleid. Daar is bijna niet tegen te wapenen. We moeten niet meer denken dat stagiairs meteen net zo goed zijn als onze journalisten."

Excuses

In een bericht in de Volkskrant heeft Remarque excuses aangeboden voor het plagiaat. Het onderzoek naar het aantal artikelen waarbij de 20-jarige stagiair heeft gefraudeerd loopt nog.

Toch besloot de hoofdredacteur om het nieuws zo snel mogelijk naar buiten te brengen. "Ik vind dat het onze plicht is. De krant leeft van zijn betrouwbaarheid."

Ambitie

Remarque weet niet waarom de stagiair plagiaat heeft gepleegd. "Waarschijnlijk is het de ambitie die met hem op de hol is gegaan. Hij heeft er verschrikkelijk veel spijt van."

Tegenover RTL Nieuws zegt de hoofdredacteur dat het naar omstandigheden goed gaat met de stagiair. "Hij moet nadenken hoe dit is gebeurd en wat hij verder wil."