Directeur Rob Stevens van de regionale omroep L1 is niet blij met de recordboete van 275.500 euro die het bedrijf opgelegd heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media.

Dat laat hij donderdag weten in gesprek met de Volkskrant.

"De boete is onterecht en buitenproportioneel", vertelt hij. De boete voor L1 is een optelsom van in totaal acht overtredingen. De omroep krijgt onder andere drie keer 36.000 euro boete voor sponsoring van programma's over de gezondheidszorg.

Stevens is zich van geen kwaad bewust en stelt dat de regels onduidelijk zijn. "Een voorbeeld: op dit kopje staat ons logo: L1. Als een cameraman daarop een seconde inzoomt, dan mag dat. Maar als hij dat iets te lang doet, dan is het sluikreclame."

Big Benny

L1 heeft ook een boete gekregen voor het uitzenden van een realitysoap over de zanger Big Benny; als tegenprestatie verdiende de omroep aan de kaartverkoop van een concert van Big Benny.

In het programma Limbourgois zat reclame voor Gulpener Bier, waardoor L1 nogmaals een boete van 36.000 euro kreeg. Ook andere rubrieken van de zender worden beboet wegens ongeoorloofde sponsoring.

Mediawet

Het Commissariaat voor de Media oordeelde dat L1 de Mediawet geschonden heeft. De wet stelt dat publieke omroepen volledig onafhankelijk moeten opereren. Hoewel educatieve programma's wel gesponsord mogen worden, is het Commissariaat van mening dat bijvoorbeeld de programma's over de gezondheidszorg daar niet onder vallen.

Stevens laat weten dat L1 bezwaar gaat aantekenen.