Chantal Janzen wil als presentatrice van het amusementsprogramma Collectief Geheugen de serieuze thema’s niet vermijden. "Denken we nog aan de familie Gümüs?"

Dat zegt Janzen in gesprek met NU.nl.

In Collectief Geheugen, het nieuwe RTL 4-programma dat zaterdag voor het eerst werd uitgezonden (1,2 miljoen kijkers), wil Janzen afwegen welke historische feiten, bekende personen of ingrijpende gebeurtenissen bij het cultureel erfgoed van Nederland horen en daarom een plek in ons collectief geheugen moeten krijgen.

De 36-jarige Janzen, die afgelopen donderdag de Zilveren Televizier-Ster won, krijgt in het programma hulp van komieken Jan Jaap van der Wal en Diederik Ebbinge, maar de presentatrice wil niet zeggen dat het programma een grote lachshow wordt.

"Heel Nederland houdt zich op dit moment bezig met de grote toestroom van vluchtelingen. Wij onderzoeken bijvoorbeeld ook of de asielzaak van de familie Gümüs bij het collectief geheugen van Nederland hoort. Er zijn nu mensen die vinden dat vluchtelingen hier niet horen, maar toen (1997, red.) maakten we ons massaal sterk voor één gezin."

Duitsland

Collectief Geheugen is het zevende programma dat Janzen dit jaar presenteert. Binnenkort vertrekt ze weer naar Berlijn om de opnames voor de Duitse versie van The Voice Kids af te ronden.

"Ik ben heel nerveus als ik aan die opnames begin, maar ik wil dat heel graag doen. Waarom ik dit naast alle andere programma's ook nog wil doen? Ik ben niet bang en ik wil gewoon alles uitproberen."

Met haar Duitse presentatieklus stapte ze in de voetsporen van Rudi Carrell, Marijke Amado en natuurlijk Linda de Mol. Vooral eerstgenoemde werd door zijn Steenkolen Duits door de Oosterburen direct charmant gevonden. Maar daar hoef je bij Janzen niet mee aan te komen.

Voor de opnames in Berlijn liet de Limburgse haar Duits weer door een specialist bijspijkeren. "Een charmante uitspraak is echt niet genoeg, je moet het foutloos kunnen spreken."

Sylvie Meis

Net zo foutloos als Sylvie Meis, die met de nieuwe dansshow Stepping Out recht tegenover het programma van Janzen staat geprogrammeerd. Maar in een vergelijking heeft Janzen weinig interesse.

"We worden in Duitsland ook niet met elkaar vergeleken. Eerst constateerden ze dat we allebei blond zijn, maar daar hield het al snel op. Zij doet het supergoed en ik ben er pas een jaar. Dat ik direct een groot programma mocht presenteren, vond ik echt ongelofelijk. Wat wel met elkaar wordt vergeleken zijn de programma’s en hoe ze scoren."