Matthijs van Nieuwkerk begrijpt niet dat er ophef is over het betalen van gasten van De Wereld Draait Door. Het AD schreef donderdag over de vergoedingen van tafelgasten van de talkshow, waarna een discussie ontstond.

De presentator zegt vrijdag tegen Radio 538 dat het "niet meer dan logisch is om enkele gasten te betalen".

"Als je mensen vraagt om te komen vanwege hun expertise - dus niet vanwege andere belangen zoals een nieuw boek - dan vind ik het niet zo gek dat je die mensen daarvoor honoreert", vertelt hij.

"Het is gewoon werk. Ze moeten zich voorbereiden, het bijhouden, ze moeten komen. Ik vind het niet zo gek. Helemaal niet zelfs. Het is gewoon werk", vervolgt de 55-jarige Van Nieuwkerk. "In een krant heb je ook telkens dezelfde columnisten. Dat verveelt ook nooit toch?"

Experts

Mede daarom gebruikt De Wereld Draait Door dezelfde gasten voor bepaalde onderwerpen. "Ja, je kunt wel denken: we laten iemand anders over voetbal of misdaad of literatuur praten, maar zulke goede zijn er niet zo heel veel van."

Mocht een tafelgast tegenvallen, wordt er wel snel gewisseld. "Soms gebeurt het dat ik persoonlijk niets met iemand heb of dat ik diegene nooit erbuiten zie. Sommigen zijn goed, sommigen vallen een beetje tegen. Dan gaan we snel uit elkaar."