Het Commissariaat voor de Media heeft de Limburgse regionale omroep L1 een recordboete van 275.500 euro opgelegd wegens het schenden van de Mediawet.

Dat meldt de Limburgse regionale omroep donderdag. De hoogste opgelegde boete tot nu toe was voor de Tros wegens het gesponsorde programma Bibaboerderij. De omroep kreeg toen een boete van 270.000 euro, dat na procedures werd bijgesteld tot 100.000 euro.

De boete voor L1 is een optelsom van in totaal acht overtredingen. De omroep krijgt onder andere drie keer 36.000 euro boete voor sponsoring van programma's over de gezondheidszorg.

Ook krijgt L1 een boete voor het uitzenden van een realitysoap over de zanger Big Benny; als tegenprestatie verdiende de omroep aan de kaartverkoop van een concert van Big Benny.

In het programma Limbourgois zat reclame voor Gulpener Bier, waardoor L1 nogmaals een boete van 36.000 euro kreeg. Ook andere rubrieken van de zender worden beboet wegens ongeoorloofde sponsoring.

Mediawet

Het Commissariaat voor de Media oordeelt dat L1 de Mediawet geschonden heeft. De wet stelt dat publieke omroepen volledig onafhankelijk moeten opereren. Hoewel educatieve programma's wel gesponsord mogen worden, is het Commissariaat van mening dat bijvoorbeeld de programma's over de gezondheidszorg daar niet onder vallen.

Indiener van de aanklacht Gerrie Coerts van WijLimburg laat weten "heel blij" te zijn met het besluit van het Commissariaat. "L1 zendt tegenwoordig veel meer commerciële programma's uit. Dat moest eens ophouden."

De zender laat weten bezwaar te maken. Het is nog niet bekend wanneer het bezwaar wordt behandeld.