The New York Times komt dinsdag niet uit in Thailand, omdat er een 'gevoelig' artikel op de voorpagina zou staan. 

Dat schrijft De Volkskrant.

Het artikel gaat over de huidige labiele gezondheidstoestand van de koning en de gevolgen voor de Thaise monarchie als hij komt te overlijden. De Thaise drukker besloot de dinsdagkrant niet uit te brengen vanwege dit artikel.

In Thailand zijn strikte regels omtrent berichtgeving over de koning. Het beledigen van de monarchie kan critici op jarenlange celstraffen komen te staan.

Onduidelijkheid

Het artikel in The International New York Times met de kop: "As Thai king ails, crown's future unclear" beschreef de broze gezondheid van de 87-jarige koning Bhumibol Adulyadej en de onduidelijkheid rond zijn opvolging. Het staat deze dinsdag op de voorpagina van alle Aziatische edities van de krant, behalve dus in Thailand. 

In een mail aan alle abonnees in Thailand, met name expats, legt de directie van The International New York Times uit dat de drukker waar de krant zaken mee doet, heeft besloten om de krant niet af te drukken vanwege de volgens hem 'gevoelige informatie' in het betreffende stuk. "Wij ondersteunen deze beslissing niet", benadrukt de Amerikaanse uitgever.

De uitgever verwijst abonnees naar de website van de krant, waar de volledige Aziatische editie dinsdag wel te lezen is.