Abdelkader Benali, Frénk van der Linden en zeker veertig andere journalisten, radio- en televisiemakers, bloggers en schrijvers willen persvrijheid in Turkije.

Allen hebben ze de petitie 'Stop Journalisten Vogelvrij in Turkije' ondertekend. De petitie wordt dinsdagmiddag aangeboden aan de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken. ​

Dat meldt Villamedia dinsdag.

De ondertekenaars willen dat de Kamer er bij de Nederlandse regering op aandringt openlijk te spreken tegen de "persvrijheid" in Turkije.

Garantie

Met de petitie vragen de ondertekenaars de minister om er bij Turkije op aan te dringen alle journalisten die in de gevangenis zitten, met onmiddellijke ingang vrij te laten. Ook willen de ondertekenaars dat de Turkse overheid volledige persvrijheid garandeert.

Onder de ondertekenaars zijn ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), schrijver en journalist Bert Wagendorp en Eduard Nazarski, directeur van de Nederlandse afdeling van Amnesty International.

Geerdink

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink werd eerder deze maand gevangengenomen in Turkije en later het land uitgezet. Ze was samen met demonstranten van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt in het zuidoosten van Turkije, omdat ze in verboden gebied zou zijn geweest.

Geerdink werd in januari ook al opgepakt. Toen werd ze beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. In april sprak een rechter haar vrij.