Zwarte Piet blijft bij RTL tijdens de komende viering van Sinterklaas zijn gedaante houden. De Pieten zijn volgens RTL kinderhelden en houden daarom hun uiterlijk.

Middels RTL Telekids zendt de zender al jaren de Club van Sinterklaas uit. Ook dit jaar komt er onder dezelfde naam een film in de bioscoop. 

''We zien het sinterklaasfeest als een feest voor kinderen en staan achter hetgeen we de afgelopen jaren hebben uitgezonden. Juist omdat het een feest voor kinderen is, is eenduidigheid in onze ogen heel belangrijk. Wij gaan mee in de keuzes van de brede Nederlandse samenleving, waar deze discussie naar onze mening ook thuishoort. Mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van piet, dan zullen wij daarin volgen'', aldus RTL.

Ongeschminkte pieten

Vanwege de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet doen andere zenders aanpassingen of hebben dat vorig jaar al gedaan. Kinderzender Nickelodeon introduceert dit jaar ongeschminkte pieten in de nieuwe dagelijkse sinterklaasserie Op weg naar pakjesavond - Sint vermist!.

Het Sinterklaasjournaal loopt nog niet vooruit op de verhaallijn van dit jaar, maar heeft vorig jaar wel wat veranderingen doorgevoerd. Ook diverse supermarkten, winkels en scholen veranderen de pieten vanwege de discussie over het uiterlijk.

In 60 seconden: De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie door in60seconds