Televisiemaker John de Mol voelde zich verrast dat zijn programma The Voice zondagavond lokale tijd in de Verenigde Staten voor de tweede keer een Emmy won.

Dat vertelt hij aan tafel bij Pauw. De Mol hoorde van de winst toen hij maandag wakker werd.

"Ik had er geen rekening mee gehouden. Er waren zes genomineerden, dus de kans op winst was 16,5 procent. Het beeldje is onderweg. Ik kreeg een mail van de organisatie dat ik de Emmy een dezer dagen tegemoet kan zien. Iedereen die op bepaald niveau bij The Voice betrokken is, krijgt zo’n beeldje."

De Mol is niet alleen in Nederland betrokken bij het programma, dat internationaal ook een groot succes is. "Ik heb de creatieve eindverantwoordelijkheid in alle grote landen. Mensen overleggen met me, bijvoorbeeld over de vraag of Pharrell geschikt is voor het programma. In Nederland ben ik zelf bij de repetities en opnamen aanwezig.”

Anouk strikken

Vrijdag gaat het nieuwe seizoen van de Nederlandse The Voice van start. Eén van de nieuwe coaches van de kandidaten is Anouk.

De Mol vertelt dat het niet meeviel om haar te strikken: "Ik heb haar al benaderd voor het eerste seizoen. Ik legde het programma uit en vertelde dat de kandidaten kunnen kiezen uit de coaches die zich omdraaien. Anouk zei: 'Dus ze kunnen ook niet voor mij kiezen? Dan doe ik het niet'."

De Haagse is nu van gedachten veranderd. De zangeres moest wel erg wennen aan de gang van zaken bij het programma, zegt De Mol.

"De andere coaches komen met allerlei beloften en mooie woorden, en dan kwam Anouk met kritiek als ze was omgedraaid. Ze moest even wennen aan het proces. Ik heb er veel tijd in gestopt om haar op haar gemak te stellen. We hebben haar voorgehouden dat ze zichzelf moest blijven."

Nieuw onderdeel

De Mol vertelt dat er ook een nieuw onderdeel aan het programma is toegevoegd: de knock-outs. "In de knock-outs moeten de coaches voor de liveshows de selectie halveren door de kandidaten in de volgorde te zetten van wie ze het beste vinden. Dat is een emotioneel moment."