Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Karel Appel

Tussen Kunst en Kitsch 'betreurt' onduidelijkheid kunstwerk Karel Appel

Tussen Kunst en Kitsch betreurt dat er onduidelijkheid is ontstaan over een reliëf dat mogelijk gemaakt is door Karel Appel. In de uitzending werd gezegd dat het ging om werk van de kunstenaar, maar deskundigen trekken dat in twijfel.
Door NU.nl/Lara Zevenberg

In een reactie aan NU.nl laat het programma weten onderzoek te doen naar de authenticiteit van het beeldje.

Tijdens opnames van Tussen Kunst en Kitsch werd een beeldje aangeboden dat door de aanwezige deskundige werd benoemd als werk van Appel. De waarde werd op zo'n 20.000 tot 25.000 euro geschat.

In de uitzending van Van Liempt Live op RTL Z van maandagavond trokken drie kunstkenners de conclusie van het programma in twijfel. "Mijn bek zakte open toen ik het plaatje zag, ik begrijp niet dat het programma met zulke claims komt", aldus taxateur Auke van der Werff.

Onderzoek

Ook het verhaal dat het beeldje voor 5 gulden werd gekocht op het Waterlooplein zou niet kunnen kloppen. "Hij ruilde toen werk voor een pakje shag, voor ongeveer 15 cent dus. Vijf gulden betaalde niemand toen voor zo’n houten beeldje."

"In samenspraak met de eigenaar van het reliëf zullen wij nader onderzoek uit laten voeren door de Karel Appel Foundation. Wij hopen dat dit onderzoek snel uitsluitsel zal geven over de afkomst van het reliëf", aldus een woordvoerder van Tussen Kunst en Kitsch.


Lees meer over:

Tussen Kunst en Kitschkarel appel

Aanbevolen artikelen