NPO Radio 2 en De Wereld Draait Door (DWDD) hebben geen geld gekregen voor de promotie van Koningslied. Eerder berichtte de NOS dat Radio 2 en DWDD een financiële vergoeding zouden hebben gekregen.

Uit NPO-stukken die RTL Nieuws op de website en Twitter heeft gepubliceerd, blijkt dat de programma’s niet betaald hebben gekregen voor de aandacht die zij aan het lied hebben besteed.

De NOS berichtte donderdag over financiële vergoeding voor Radio 2 en DWDD om het Koningslied te promoten en zei zich te baseren op een overeenkomst tussen de NPO en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging. 

DWDD-hoofdredactrice Dieuwke Wynia noemde die berichtgeving al 'klinkklare nonsense'. Volgens haar heeft het programma helemaal geen geld gekregen om het Koningslied te promoten. De NOS zou bovendien ook geen wederhoor hebben gepleegd. 

Ook de NPO meldt dat de berichtgeving onjuist is: "De suggestie van de NOS deze morgen dat er is betaald om aandacht te besteden aan het Koningslied in De Wereld Draait Door of in andere NPO-programma's is niet juist. In de kolom met bedragen stonden ook kostenposten waar 'om niet' stond. Dat was het geval bij programmakosten DWDD en NPO Radio 2. Dit heeft de NOS niet geverifieerd bij de NPO voor publicatie."

'Wel voorgelegd'

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zei aanvankelijk verbaasd te zijn over de suggestie dat er geen wederhoor is gepleegd.

''De suggestie dat het niet is voorgelegd, is niet correct. Eerst wilde de NPO geen informatie geven, en nu wordt gezegd dat het niet klopt. We hebben herhaaldelijk informatie gevraagd over de programmakosten, maar die wilden ze niet bekendmaken."

De NOS ging daarom over op het opvragen van de overeenkomst op grond van de Wet openbaarheid van bestuurd (WOB). 

Uit de WOB-stukken bleek volgens de NOS dat er is betaald voor 'programmakosten NPO Radio 2 en DWDD'. Er moest 'redactionele aandacht' en 'promotie rond de actie' komen 'binnen de NPO Radio 2 programmering' en 'binnen DWDD'. De bedragen zijn echter onzichtbaar gemaakt omdat het volgens de NPO en de VARA bedrijfsgevoelige informatie betreft, aldus de NOS.

''Als je het weglakt, weet je niet of er nul euro staat of een ander bedrag'', zegt Gelauff. ''Er was voor ons niet zoveel aanleiding dit opnieuw voor te leggen. Als we dat hadden gedaan, had de NPO toch gezegd dat het om gevoelige informatie ging en dat het daarom was weggelakt.''

Later zei Gelauff tegen RTL Nieuws dat de NOS met BNN/VARA hadden moeten bellen. "Maar dat vind ik wel erg achteraf."

Kosten

Uit de WOB-stukken blijkt ook dat de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging de NPO maximaal 1.875.000 euro heeft betaald voor alle evenementen rond de inhuldiging. Naast het Koningslied ging het daarbij om de Koningsspelen, de uitreiking van het eerste exemplaar van het Droomboek en het dankfeest voor prinses Beatrix.

John Ewbank was twee keer te gast bij DWDD om over het Koningslied te praten. 

Eind juli werd al bekend dat het omstreden Koningslied, dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, veel duurder was dan gedacht. Het lied kostte 550.000 euro.

Er is 400.000 euro uitgegeven voor de productie van het liedje. Daarbovenop kwam de 150.000 euro die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zelf bijdroeg.

Video: Het Koningslied

Het Koningslied
Het Koningslied