De BBC moet binnenkort bezuinigen, omdat het een groot deel van haar subsidies kwijt zal raken. Doctor Who-acteur Peter Capaldi breekt een lans voor het belang van de Britse omroep.

De BBC krijgt binnenkort geen bijdrage meer van de overheid voor kijkers die ouder dan 75 zijn. Hiermee loopt de omroep een groot deel van haar inkomsten mis.

Duizend medewerkers van BBC verliezen binnenkort bovendien hun baan, omdat de omroep ook nog eens zo'n 150 miljoen pond misloopt aan kijk- en luistergeld.

Capaldi voet zich hierdoor geroepen het belang van de omroep uit te lichten. Volgens Capaldi is de BBC niet perfect, maar wel noodzakelijk. "Ze hebben ons zoveel meer gegeven, dan ze ons hebben ontnomen."

'Noodzakelijk'

"Het is absoluut noodzakelijk een grote publieke omroep van deze omvang te hebben. De mogelijkheden die dit land hierdoor krijgt zijn immens."

Als de BBC door de bezuinigingen niet meer kan doen wat ze nu doet, zullen commerciële zenders als Netflix geen uitkomst bieden, meent de acteur in gesprek met The Big Issue.

"Niemand doet wat de BBC doet. Het is een levenswijze, een visie, zoals ze naar de wereld kijken zonder een winstoogmerk voorop stellen. Sinds wanneer vinden we dat slecht, sinds wanneer vinden we dat niet meer tof?"