
Dit kunnen we verwachten van het nieuwe RTL Z
De grootste verandering: RTLZ behoort vanaf 7 september niet meer tot RTL 7, maar staat op zichzelf, met een eigen website en app.
Ook gaat al het breaking news naar RTL Z. "Alle andere RTL-zenders en digitale platformen verwijzen dan ook naar ons", vertelt zenderdirecteur Marco Louwerens, ook zenderdirecteur van RTL 7.
"Mocht er dus een kraan in Alphen omvallen of iets anders in het binnen- of buitenland gebeuren, dan zenden wij er nieuws over uit."
Programmering
Naast de functie van nieuwszender krijgt de zender een uitgebreide avondprogrammering met onder meer de nieuwe actualiteitenrubriek: Z Today. Verder zijn er programma’s over ondernemen en geld, waaronder Money Talks en Z in zaken. Nieuw zijn ook Dunk, volgens Louwerens "een opinieprogramma zonder omweg” en Bright TV "over een technologische lifestyle met drones, 3D-prints en meer".
Daarnaast komt RTL Z met eigen talkshow Van Liempt Live, gepresenteerd door journalist Paul van Liempt (foto). De dag wordt afgesloten met Z Talks, waarin fragmenten van inspirerende toespraken en colleges worden ingeleid door Jim Stolze.
Naast Paul van Liempt als anchor krijgt "talent uit eigen stal" de kans om zich te ontwikkelen, zo vertelt Louwerens. Een voorbeeld daarvan is Elianne Kuepers: "Zij hield zich bezig met personal finance en bleek direct erg naturel voor de camera. Daarom gaat zij aan de slag met de presentatie van Money Talks."
Digitaal
RTLZ krijgt ook een eigen app en website. "De app bestaat vooral uit nieuws, maar faciliteert ook video’s", legt Joris van Lierop, uitgever van RTL Nieuws, uit. "Zo kun je ook via de app terugkijken, want juist op dat uitgestelde kijken komt meer de focus te liggen. Ook op de website, die loskomt van RTL nieuws, is terugkijken uiteraard mogelijk. Bovendien gaat de site er anders uitzien; we krijgen een eigen vormgeving."
Op de planning staan ook een aantal evenementen. Met de combinatie van digitaal, televisie en evenementen hoopt RTL Z een netwerk te creëren, aldus Van Lierop. "We gaan mensen echt met elkaar in contact te brengen." Voorbeelden zijn colleges over managementvaardigheden, een Bright Day waar bezoekers "de toekomst kunnen aanraken" en Six Handshakes, waarin mensen met elkaar in contact worden gebracht op basis van relevantie. “We willen mensen die elkaar verder kunnen helpen aan elkaar linken."
Doelgroep
Met een verbreding van onderwerpen en "lifestyle-aspect" wil de zender zich nu richten op een doelgroep die breder is dan de beurs. Van Lierop: “We verslaan niet meer alleen zulk nieuws, maar ook tech, innovatie, lifestyle en ondernemerschap. Daarbij richten we ons op mensen die vooruit willen komen, vooral op professioneel gebied."
Louwerens voegt daar nog aan toe dat "laagdrempeligheid" belangrijk is. "We moeten af van de beursassociatie. Dus niet te veel stropdassen of moeilijke woorden. Een student die een start-up begint moet het ook leuk vinden om te kijken."
RTL Z-anchor Van Liempt, presentator van Van Liempt Live, spreekt ook over die laagdrempeligheid. "Je hoeft niet op je knieën om alles uit te leggen, maar bepaalde vaktermen moeten wel nader verklaard worden. Economische mensen praten vaak in jargon, maar ik hoop juist gasten uit te nodigen die zó bevlogen zijn dat ze zelfs onderwerpen als transport en logistiek interessant kunnen maken. Dat kun je als je boven de stof staat."
Concurrentie
Op televisie ziet zenderdirecteur Louwerens niet echt grote concurrenten. "De publieke omroep heeft bijvoorbeeld wel veel documentaires, maar die worden meestal pas laat en vaak ook versprokkeld uitgezonden. Verder komt een programma als Nieuwsuur wel enigszins in de buurt, maar dat programma is wel erg zwaar", aldus Louwerens.
"Eigenlijk komt BNR Nieuwsradio nog als eerste in me op want zij hebben veel raakvlakken op het gebied van thema’s."
Van Liempt, die zelf bij BNR vandaan komt, ziet dat anders. "Qua thema’s zijn er natuurlijk overeenkomsten, maar het zijn écht hele andere media. Op televisiegebied is de avond heel belangrijk, terwijl dat op radiogebied de ochtend is."
Tafel
Voor Van Liempt is televisiewerk nog "relatief onontgonnen gebied", zo vertelt hij. "Ik heb de afgelopen drie weken gigantisch veel cameratraining gehad. Daarnaast ben ik aan het uitvinden wat werkt op het gebied van talkshows: alleen al de keuze van een tafel is belangrijk. En dan zijn er nog de vragen: welke gasten nodig je uit, hoe groot is de afstand tussen de gasten, kunnen ze elkaar wel aankijken? Allemaal dingen die je moet ontdekken."
De namen van de gasten wil de nieuwe RTL-anchor nog niet verklappen, maar hij vertelt wel dat de gasten "relatief onbekend" zijn. "Daar waar andere programma’s misschien kiezen voor een museumdirecteur, kiezen wij voor een zakelijk directeur."
Momenteel focust Van Liempt zich helemaal op zijn nieuwe talkshow, maar hij heeft plannen om later nog één-op-één interviews van dertig minuten te maken. "Dat komt over een paar maanden wel. Eerst ga ik ervoor zorgen dat alles rondom deze show werkt als een geoliede machine."