Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Jack van Gelder loopt boos weg bij uitzwaai-uitzending

Jack van Gelder is vrijdag boos weggelopen bij zijn eigen uitzwaai-uitzending op Radio 1.
Door NU.nl/ANP

De betreffende uitzending is terug te luisteren op de website van Radio 1.

Paul de Leeuw luisterde naar de uitzending en schreef op Twitter dat hij zich eraan stoorde dat twee "zure mannen zeggen dat Jack overdreven is en dat ze er niet van houden", aldus De Leeuw.  Van Gelder, die in de gang aan het wachten was, vroeg vervolgens aan hem of hij misschien "gewoon moet weggaan."

Van Gelder zat in de gang toen onder anderen Kees Jansma, Ben de Graaf en Johan Derksen over de 64-jarige presentator aan het praten waren. De Graaf leverde harde kritiek op de presentatoren, waarna de Langs de Lijn-verslaggever besloot terug naar de auto te gaan. "Ik ben malle pietje niet", zou hij volgens de NOS hebben gezegd.

Zuurpruim

De presentator heeft inmiddels aan de Telegraaf laten weten nog steeds boos te zijn. "Ze kunnen van mij de pestpleuris krijgen", aldus Van Gelder. "Ik vind het ook deels de schuld van de redactie; dat zij ervoor gekozen hebben om een man neer te zetten die al jaren niet meer met journalistiek bezig is. En het is ook nog een zuurpruim", zegt hij over Ben de Graaf, voormalig sportredacteur van de Volkskrant.

"Er was mij gevraagd om pas na een half uur aan te schuiven. Toen ik die De Graaf aanhoorde, dacht ik: 'wat doe ik hier?'. Als ik naar een gestoorde man wil luisteren of kijken kan ik beter naar huis gaan om naar One Flew Over The Cuckoo's Nest met Jack Nicholson te kijken."

"Ik had gehoopt dat er geen patiënten bij de uitzending zouden zijn. Helaas", besluit hij.

Jack van Gelder loopt boos weg bij uitzwaai-uitzending

Excuses

Kort na de uitzending bood Radio 1 excuses aan aan Van Gelder. ''Het was absoluut niet de bedoeling dat het zo gelopen is. We wilden hem in het zonnetje zetten omdat we hem een geweldige vakman vinden", vertelt zendermanager Laurens Borst.  

"Jammer dat bepaalde critici de grote waarde van deze presentator voor de luisteraar, NPO Radio 1 en de sport niet voelde. Jammer dat dit zo’n invloed kreeg op het bedoelde eerbetoon op NPO Radio 1. Wat mij betreft had dit niet zo mogen gebeuren. Excuus Jack."

Speciale uitzending

Radio 1 wijdde vrijdagmiddag een speciale uitzending aan Van Gelder. Luisteraars konden op de website van NPO Radio 1 stemmen op hun favoriete radiomoment van Van Gelder. 

Voorbeelden zijn de kopbal van Wesley Sneijder tegen Brazilië tijdens het WK van 2010 of het winnende doelpunt van Patrick Kluivert in de Champions League-finale tussen Ajax en AC Milan in 1995.

Tijdens het programma op NPO Radio 1 tussen 13.00 en 14.00 uur wordt de top drie bekendgemaakt. Jurgen van den Berg en Giel Beelen zijn verantwoordelijk voor de uitzending, waarin zij samen met Van Gelder de afgelopen veertig jaar zouden gaan bespreken. Dat is dus uiteindelijk niet gebeurd.

Sport1

Van Gelder maakte eind juli bekend na ongeveer veertig jaar bij NOS te vertrekken. De presentator zou een maand geleden middels een mondeling akkoord nog blijven bij de NOS, maar besloot toch bij Sport1 te gaan werken.

Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, noemde de overstap van Van Gelder destijds nog "lastig", zo vlak voor het nieuwe voetbalseizoen. Daarom blijft Van Gelder tot medio september.

Bij het wekelijkse programma Studio Voetbal op NPO Nederland 1 wordt Van Gelder opgevolgd door Tom Egbers.


Lees meer over:

Jack van Gelder

Aanbevolen artikelen