Katja Schuurman hoopt met het programma Alles voor je kind iets moois neer te zetten. Ze wil graag serieuze programma's blijven maken.

Dat vertelt ze in gesprek met NU.nl.

De veertigjarige presentatrice en actrice noemt Louis Theroux als voorbeeld. "Het lijkt me te gek om programma's à la Louis Theroux te maken. Dat je dan in andermans leven mag duiken vind ik te gek. Er staan een aantal programma's in de planning die daarop aansluiten en wie weet gaan we daarmee door."

"Ik ben niet van het vooruitkijken, maar als ik dit soort programma's mag blijven maken dan vind ik dat fantastisch. Al heb ik nog zoveel dingen op mijn verlanglijstje staan! Ik vind het bijvoorbeeld ook nog steeds leuk om te acteren. Dat ga ik ook doen in een nieuwe dramaserie voor de omroep."

Video: Nieuwe uitdaging voor Katja Schuurman

Alles voor je kind

Voor de KRO-NCRV maakt Schuurman het tv-programma Alles voor je kind, waarin de presentatrice gezinnen met kinderen, die een bijzonder talent hebben, volgt. Die ouders hebben letterlijk alles over voor hun kind. "Ik heb ze een jaar lang gevolgd. Dat vond ik heel bijzonder", vertelt Schuurman. 

"Het belangrijkste voor mij was dat ik dan ook betrokken zou blijven. Ik wil niet zo'n presentatrice zijn die zomaar ingevlogen wordt en wat vragen mag stellen. Nee, dat vind ik niks. Ik ben gewoon nieuwsgierig!", vervolgt de enthousiaste Schuurman. "Ik ben een observator, maar ik interview ook. Ik probeer geen oordeel te vellen."

Terughoudendheid

Opnieuw noemt Schuurman de Britse televisiemaker Theroux als voorbeeld. "De manier waarop hij portretten en televisie maakt, is zo knap en slim. Het mooie is: hij heeft er duidelijk een mening over. Hij kijkt echter met verwondering naar die personen, maar tegelijkertijd weet hij terughoudend te zijn. Zijn mening komt nauwelijks naar buiten", vertelt ze.

Die eigenschappen probeert de presentatrice mee te nemen in Alles voor je kind. "Ik probeer in mijn privéleven ook zo weinig mogelijk een oordeel over anderen te hebben. Dat lukt niet altijd. Ik vind het zo stom aan mezelf als ik een mening over iemand heb en erachter kom dat ik ongelijk heb. Zo stom!"

"Bijvoorbeeld in zo'n programma over talentvolle kinderen is dat lastig. Ik heb er een mening over. Een kind met veel talent; daar moet aan gewerkt worden. Maar hoe? Hoeveel ruimte blijf je een kind geven om kind te zijn? Dat is de vraag. Mijn dochter is nog maar vijf jaar, en dat is niet de leeftijd waaruit blijkt of en waarin een kind specifiek talentvol is. Dus ja, ik weet het niet."

Relevant

Met Alles voor je kind wil Schuurman een relevant programma voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maken. "Dat de NPO relevanter moet worden, kan ik me heel erg in vinden. Er is echter een verschil tussen een 'beetje entertainment' en 'helemaal entertainment'. Je moet als kijker ook wel eens lekker achterover kunnen blijven zitten. Maar bij voorkeur mag het wel ergens over gaan."

"Ik denk ook niet dat de kijkers afhaken zodra de NPO wat minder amusement brengt."