Paul Jansen, de nieuwe hoofdredacteur van De Telegraaf, wil de krant optimistischer en minder boos over laten komen. Ook krijgen de deelredacties binnen de krant meer vrijheid om zelf te ondernemen.

Dat zegt Jansen in gesprek met NRC.

"Ik blijf absoluut thema's agenderen. Maar meer op inhoud, minder op vorm. We zullen iets minder grote koppen gebruiken, iets beter onderbouwde verhalen brengen. Eind september komen we met een vernieuwde tabloid, een jaar na de introductie", aldus Jansen, die dit jaar Sjuul Paradijs opvolgde.

Paradijs vertrok bij de krant mede omdat hij het niet eens zou zijn met de plannen van uitgever TMG, die de verschillende deelredacties van de Telegraaf wil splitsen. 

Indirecte splitsing

Die splitsing schijnt slechts indirect worden doorgevoerd, zegt Jansen: "De laag van adjunct-hoofdredacteuren verdwijnt. De Telegraaf krijgt één algemeen hoofdredacteur en, zo is het streven, één plaatsvervanger. De chefs van vijf deelredacties, hoofdmerken als Telesport en De Financiële Telegraaf, krijgen ook de titel hoofdredacteur. Voor Vrouw en Privé geldt dat nu al.

Ze krijgen meer vrijheid om zelf te ondernemen en hun merk uit te baten. Zo hopen wij lezers die zich niet willen abonneren op de hele Telegraaf te interesseren voor een deel ervan. Dat kan bijvoorbeeld een digitaal tv-kanaal van Telesport zijn."

Daling

Jansen voorspelt dat de papieren oplage van De Telegraaf ook tijdens zijn aanstelling blijft dalen, maar zal zich naar eigen zeggen inspannen om de afname te compenseren: "Het moet van andere platformen komen. Ik wil in mijn eerste jaar een paar grote stappen te zetten."

De vergrijzing van zijn lezers blijkt echter een behoorlijk struikelblok om die compensatie te bewerkstelligen. 

"Dat zijn steeds meer zestigplussers die niet zo makkelijk het nieuws op internet gaan zoeken. Zij willen nog de oude Telegraaf en ze gaan klagen als je iets verandert. Die mensen wil je niet kwijt, dat begrijp ik, maar als je alles bij het oude houdt, trek je geen nieuwe lezers meer aan, die ook nodig zijn om als krant te overleven."

Bezuinigen

Veder geeft Jansen aan dat hij 'miljoenen' moet bezuinigen. Hoeveel arbeidsplaatsen verdwijnen wil de voormalig correspondent niet zeggen. "In juli heb ik tegen de redactie gezegd: pijnlijke maatregelen zijn onontkoombaar. We komen er niet met minder paperclips en pennen."