Mart Smeets gaat met De Wereld Draait Door aan de slag voor drie speciale uitzendingen tijdens de 'sportzomer' van 2016. De presentator gaat samen met Matthijs van Nieuwkerk de grote sportevenementen van 2016 verslaan.

Dat is donderdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het NPO televisieseizoen 2015-2016.

Van Nieuwkerk vertelt de presentator te hebben gemist op de televisie en enkele weken geleden een brief van hem te hebben ontvangen waarin Smeets schreef graag weer sport te willen verslaan op televisie.

In de drie uitzendingen, die twee tot drie uur zullen duren, doen de presentatoren verslag van grote sportevenementen van 2016: de Tour de France, de Olympische Spelen en het EK voetbal in Frankrijk.

Jubileum

De Wereld Draait Door bestaat in 2015 tien jaar en zal dat op zaterdag 10 oktober vieren met een show. Tijdens de uitzending komen tafelgasten langs, net als de huisbands van het programma.

In december opent het programma daarnaast een pop-uprestaurant, ter gelegenheid van het kookboek van Robert Kranenborg. De chefkok maakt in het programma regelmatig nieuwe recepten, die gebundeld worden in het boek en gemaakt worden in het restaurant.

Investeren

Tijdens de presentatie werd duidelijk dat de NPO van plan is meer geld te investeren in "tijdloze programmering". Dat houdt volgens directeur televisie Frans Klein in dat er meer documentaires, speciale series en meer Nederlands drama bij de publieke omroepen te zien zullen zijn.

De vooravond van NPO2 en NPO3 wordt vernieuwd, volgens Klein om te voorkomen dat er geleund wordt op oude successen. De programmering moet meer van "deze tijd" worden. NPO1 moet in het voorjaar van 2016 zo flexibel mogelijk worden: de instroom van nieuwe programma's moet meer kans krijgen.

Programma's zullen daarom minder afleveringen hebben, om op die manier verschillende programma's te kunnen tonen.