Voor de Vpro gaan Stef Biemans (Metropolis) en zijn collega Frans Bromet van zijn kenmerkende documentaires op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen de kinderen in hun omgeving.

Hé Frans, hé Stef is een nieuw programma van Vpro Jeugd, dat vanaf zondagavond 8 november te zien is op NPO 2.

Biemans woont in Masaya in Nicaragua en Bromet in het Noord-Hollandse Ilpendam. En kijken hoe het de kinderen vergaat in de verschillende delen van de wereld. 

Biemans en Bromet houden een videobriefwisseling over de overeenkomsten en verschillen in het leven van de kinderen in hun beider woonplaatsen.

Robbert Dijkgraaf

Tijdens de perspresentatie van de omroep werd ook bekend dat Robbert Dijkgraaf de tiendelige serie The Mind of The Universe gaat maken. Begin 2017 geeft de professor een inkijkje in het unieke internationale onderzoeksproject naar de evolutie van onze kennis.

Dijkgraaf stond erop dat The Mind of the Universe naast een tv-serie vooral een online-opensourceproject zou worden. Iedereen mag bijdragen. Vanaf dit najaar begint het experiment naar de grenzen van onze kennis al online, waar al het materiaal dat wordt verzameld voor iedereen toegankelijk is.

The Mind of the Universe wordt onder meer gefinancierd door NPO, Unesco en buitenlandse omroepen. "Ik verheug me zo op dit project. We leven in een unieke tijd in de wetenschap, nog nooit zijn daar zoveel mensen mee bezig geweest. De wereld is één groot brein. Er is geen excuus meer om iets niet te weten. Ook ik ga heel veel leren van dit experiment, nieuwe inzichten opdoen en interessante mensen ontmoeten."