De omroep KRO-NCRV heeft nieuwe richtlijnen voor bijklussen gepresenteerd, ruim vier maanden na de omstreden uitspraak van Fons de Poel in Brandpunt.

Dat meldt de NRC woensdag.

De nieuwe richtlijnen stellen dat journalistieke medewerkers van de omroep "in beginsel geen nevenwerkzaamheden voor niet-journalistieke organisaties" mogen doen. "Dat betekent dat zij geen dagvoorzitter zijn van - en geen mediatrainingen geven aan niet-journalistieke organisaties."

De regels gelden volgens hoofdredacteur journalistiek Leo Fijen niet voor freelancers. Ook krijgt de journalist de kans om aan te tonen dat de 'schnabbel' zijn werk niet schaadt. De code was al geruime tijd voor de omstreden uitspraak in de maak.

Snotneus

In de Brandpunt-uitzending over de situatie rond ABN AMRO, waarin politicus Jesse Klaver te gast was, sloot De Poel af met de woorden: "Snotneus. Dit was Brandpunt, goedenavond." 

Twee dagen later bleek op opiniesite Joop.nl dat ABN Amro een klant was geweest van De Poel. Inmiddels is de presentator niet meer werkzaam voor de actualiteitenrubriek.