Voormalig Brandpunt-presentator Fons de Poel noemt de affaire rondom zijn 'snotneus-uitspraak' tegen politicus Jesse Klaver een "affaire van niks". "Het was in elk geval volkomen ironisch bedoeld."

Dat zegt de presentator in een interview met Volkskrant Magazine.

In de Brandpunt-uitzending over de situatie rond ABN AMRO, waarin politicus Jesse Klaver te gast was, sloot De Poel af met de woorden: "Snotneus. Dit was Brandpunt, goedenavond." Twee dagen later bleek op opiniesite Joop.nl dat ABN Amro een klant was geweest van De Poel. Inmiddels is de presentator niet meer werkzaam voor Brandpunt.

Lachen

De Poel: "Ik had natuurlijk moeten zeggen, en zo bedoelde ik het ook: 'Je ziet die bankier denken: snotneus'. Maar ik dacht: 'snotneus' is ook wel oké. Ik had ook iets meer moeten lachen, maar ik ben niet zo'n lachebekje op tv. Het was in elk geval volkomen ironisch bedoeld. Sinds januari, toen Brandpunt in het hart van de avond is gaan uitzenden, heb ik elke week zo'n grap gemaakt."

"De grap hoorde vroeger bij Brandpunt", vertelt De Poel. "We maken serieuze journalistieke reportages, maar enige ironie tussendoor is prima, ik zou niet weten waarom dat niet mag.

Hypocriet

De journalist is nog steeds van mening dat de combinatie van zijn Brandpunt-werk en andere klussen goed mogelijk was. "Je moet streng zijn op de onderwerpen die je doet, maar je kunt best een congres over de Miljoenennota leiden, daar is niets mis mee. En ik ben er altijd open over geweest, dus ben ik wat eerder de lul dan anderen. Nou, ik vind het zo hypocriet als de pest."

Hij geeft ook aan het prima te vinden dat hij zijn baan bij Brandpunt kwijt is. "Daar kan ik prima mee leven. Dat meen ik uit de grond van mijn hart." Een van de redenen is het feit dat hij, naar eigen zeggen, alleen maar bezig was met zijn werk. "Dus toen de leiding van KRO-NCRV een persbericht over mij de deur had uitgedaan, waarin stond dat ze zich op mijn positie ging beraden, dacht ik: dat ga ik niet afwachten."