Powned mocht de beelden die met een verborgen camera van Onno Hoes werden gemaakt niet uitzenden. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. 

"Naar het voorlopige oordeel van de rechtbank is een burgemeester weliswaar een publieke figuur, maar niet zonder meer vogelvrij, zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon", aldus de rechtbank.

"De maatregel is dat Powned moet bewerkstelligen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn.

Omdat gebleken is dat de beelden ook nog eens deels gemanipuleerd zijn weergegeven, moet Powned voorts alle gemaakte beeld- en geluidsopnamen in kopie aan eiser verstrekken zodat hij dit verder kan onderzoeken."

Bekijk hier de toelichting van de uitspraak van de rechter:

Blij

Hoes is blij met de uitspraak  ''Het doel is bereikt. De rechter vindt dat mensen die een publieke functie vervullen niet vogelvrij zijn'', zegt advocaat Kalff namens Hoes.

Kalff laat weten dat de rechtbank duidelijk heeft genomen dat onterecht inbreuk is gemaakt op het privéleven van Hoes. ''Er was volgens de rechter geen sprake van een misstand. Een geheime camera was een te zwaar middel. Ook is er geen wederhoor gepleegd''.

Voorlopige beslissing

Het betreft een voorlopige beslissing. Een definitieve beslissing volgt later, na verder debat tussen partijen. 

Omroep Powned is teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank en blijft van mening dat uitzending van de beelden van een privéafspraak van Hoes gerechtvaardigd was. De omroep gaat in hoger beroep zodra de bodemprocedure is afgerond en de rechtbank een definitieve uitspraak doet, kondigt advocaat Cor Hellingman aan.

''Anders dan de rechtbank, blijven we van mening dat er wel degelijk sprake is van een misstand die publicatie van de opnamen rechtvaardigt", zegt Hellingman namens de omroep. Powned blijft achter de keuze staan om beelden uit te zenden die met een verborgen camera zijn gemaakt, benadrukt de advocaat.

De scheidend burgemeester van Maastricht meent dat hij heimelijk is gefilmd tijdens een privéafspraak en dat met uitzending van de beelden door Powned zonder enig maatschappelijk belang zijn eer en reputatie zijn geschaad.

Etentje

Zonder dat Hoes het wist filmde Robbie Hasselt hem tijdens twee afspraken. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens een etentje.

Hasselt publiceerde daarnaast op zijn weblog gegevens uit de werkagenda van de burgemeester en privéberichten die ze uitwisselden. Bovendien werden debeelden in het Powned-programma PowNews uitgezonden.

Die uitzending was voor Hoes in december mede reden om zijn vertrek als burgemeester aan te kondigen. Maastricht worstelde volgens hem met de publicaties en dat kon hij de stad niet aandoen, liet hij weten.

Hasselt

Robbie Hasselt en zijn advocaat zijn blij met de uitspraak van de rechtbank. Advocaat Quirijn Meijnen zegt in een reactie dat de uitspraak gunstig is voor zijn cliënt, omdat Hasselt zelf geen foto's en chatgesprekken rond de gefilmde privéafspraak hoeft te rectificeren op zijn blog of beeldmateriaal aan Hoes hoeft af te staan.

Hoes eiste in het kort geding dat ook de 21-jarige Hasselt een rectificatie diende te plaatsen.Hij eiste daarnaast dat Hasselt foto's en chatgesprekken van zijn website moest verwijderen en de heimelijke beeldopnames moest overhandigen.

De rechtbank heeft dit afgewezen. Hoes draait op voor de juridische kosten van Hasselt, die zijn begroot op ruim negenduizend euro.