Voormalig hoofdredacteur Nieuwe Revu, Erik Noomen, had Willem Holleeder nooit een eigen column in het tijdschrift moeten geven.

Dat zegt Noomen in de Vara Gids

"Willem Holleeder een column aanbieden was natuurlijk helemaal geen goede beslissing. Maar 'achteraf is een ezel in de kont kijken', zoals mijn vader ooit zei."

"Hoe ik het in mijn hoofd haal een veroordeelde crimineel een podium te bieden? Een vraag die ik niet anders kan beantwoorden dan met 'nieuwsgierigheid en plat opportunisme'."

Doodsbedreigingen

Noomen zegt ter verdediging dat hij op het moment van het aanbod, in september 2012,  nog onwetend was van de onthullingen die volgen over Holleeders doodsbedreigingen aan het adres van zijn ex-vriendin, zijn zussen en hun minderjarige kinderen.

"De man die zes maanden lang elke week naast mij een cola light heeft gedronken, terwijl ik zijn column geduldig doorloop op grammaticale fouten, blijkt écht een psychopaat. Had ik dat in juli 2012 al niet kunnen verzinnen? Misschien wel. Maar wílde ik dat ook?", vraagt Noomen zich af.

Oplagecijfers

Holleeders column moest lezers naar het tijdschriftenrek lokken. De beoogde impuls bleef echter achterwege. De oplagecijfers van Nieuwe Revu schoten niet omhoog en Noomen moest Holleeder ontslaan. Volgens Holleeder lazen veel fans zijn column gewoon voor het tijdschriftenrek, zonder het blad te kopen.

"Ik ben waarschijnlijk de enige persoon die een slecht-nieuwsgesprek met Willem Holleeder er zonder kleerscheuren van af heeft gebracht", stelt Noomen.

"Al vanaf week 1 stuur ik zijn advocaat Stijn Franken de losse-verkoopcijfers. Cijfers die flink achterblijven bij de verwachtingen."

Holleeder schreef 26 columns voor het blad en was met tweeduizend euro per week de duurstbetaalde columnist van Nederland.