Volgens mediaondernemer Derk Sauer is de persvrijheid in Rusland terug bij af. "Media worden weer sterk gereguleerd."

Dat zegt de in Rusland werkzame Nederlandse ondernemer in gesprek met Trouw

Sauer gaf deze week aan op te stappen als directeur van het Russische multimediabedrijf RBK, na kritiek uit politieke hoek.

In de ogen van sommige Russische parlementariërs laat Sauer enkel critici van het regime aan het woord en is het niet mogelijk dat een 'buitenlander' leiding kan geven aan een Russisch mediabedrijf. RBK verzorgt een van de grootste nieuwswebsites in Rusland en is ook eigenaar van een televisiekanaal.

Volgens Sauer dreigde zijn persoon te gaan fungeren als een rode lap op een stier. "Ik werd onderwerp van politiek gedoe. Ik wil niet dat mijn bedrijf daaronder lijdt. Als ik als directeur een sta-in-de-weg word, kan ik maar beter een stapje terugdoen, want het draait uiteindelijk om RBK."

Medialandschap

Sauer is 25 jaar werkzaam in Rusland en heeft het medialandschap zien veranderen.

"Toen ik hier kwam (1989) werden alle stukjes die ik schreef gecontroleerd. In de jaren daarna, toen president Jeltsin aan de macht was, stond persvrijheid hoog in het vaandel. Het was toen wel erg vrij. Media konden schrijven en uitzenden wat ze wilden, er bestond geen enkele vorm van registratie.

Onder Poetin zijn we terug bij af. Media worden weer sterk gereguleerd. Rusland begint zich op alle vlakken, dus ook op het gebied van de media, te spiegelen aan China. En als er één land is waar persvrijheid ver te zoeken is, dan is het China."

MH17

Volgens Sauer heeft verstoorde relatie tussen Rusland en Nederland na het neerhalen van de MH17 zijn situatie ook niet verbeterd. 

"De relatie tussen Nederland en Rusland is verslechterd en daar heb ik last van. Dat is een dubbel gevoel. Want op persoonlijk vlak krijg ik nog steeds heel veel steun voor mijn activiteiten. Russen die ik tegenkom op straat zijn ontzettend aardig. Maar op politiek niveau liggen Nederlanders niet meer zo lekker in Rusland."