De eindredacteur van het televisieprogramma Expeditie Robinson, Wim van Dam, staat soms versteld van het fanatisme dat de deelnemers van de spelshow aan de dag leggen. 

"Het is verbazingwekkend hoe ver mensen gaan tijdens de spellen", zegt Van Dam in gesprek met Vice.

In Expeditie Robinson nemen zestien kandidaten het tegen elkaar op tijdens fysieke spellen en moeten ze overleven op een tropisch eiland. Het programma trok vorig seizoen gemiddeld rond de een miljoen kijkers.

Oor

In het gesprek blikt Van Dam terug op een fysieke proef in het laatste seizoen, waarbij rapper Freddy Tratlehner van De Jeugd van Tegenwoordig gewond raakte aan zijn oor en de serie moest verlaten. 

"Ja, dat is wel heftig, maar die constructies worden uitgebreid getest. We bouwen het, en dan zijn we zelf ook behoorlijk onder de indruk. Dan wordt het gecheckt door een safetymanager en een team van artsen", zegt Van Dam.

"Daarna is de vraag: oké, wie van onze crew wil testen? Sommigen vinden het helemaal te gek, anderen vinden het doodeng. Bij dit spel wilde niemand het nog eens doen, maar de game werkte uiteindelijk prima. Uiteindelijk ziet het er spectaculair uit, dus we hebben het erdoor gekregen. En ja, dat iemand onfortuinlijk valt, dat is vervelend."

Kruisiging

Ook geeft Van Dam een reactie op een spelelement uit 2005, waarbij kandidaten zo lang mogelijk aan een kruis moesten hangen. Deelneemster Maxime hield het anderhalf uur vol. 

"Ik heb er ook aan gehangen en na twee minuten werd ik helemaal gek. Dat spel was trouwens nog best gevaarlijk, omdat je in die houding heel makkelijk kan flauwvallen. We hebben toen de touwen iets langer gemaakt om het risico te verlagen. Het is verbazingwekkend hoe ver mensen gaan tijdens de spellen."

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson wordt uitgezonden op 3 september. Onder anderen radio-dj Wietze de Jager, acteur Tim Douwsma en zangeres Sharon Doorzon doen mee.