Veel media meldden maandag dat er na de omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn sprake was van 20 gewonden. Dat bleek achteraf nul te zijn. De verwarring zou door de vele noodoproepen zijn ontstaan.

NOS-verslaggever Martijn Bink sprak op maandag in het Journaal van acht uur dat de brandweer aanvankelijk meldde dat er mogelijk twintig gewonden waren gemeld als gevolg van het gevallen brugdeel in Alphen aan den Rijn.

Uiteindelijk bleek er geen enkele gewonde te zijn. Volgens de brandweer zouden de massale noodoproepen na het ongeluk een reden kunnen zijn waarom het aantal gewonden aanvankelijk zo hoog werd geschat, meldde Bink. 

De NOS was bij lange na niet de enige die aanvankelijk over 20 gewonden sprak. NU.nl sprak net als veel andere media op basis van verklaringen van de veiligheidsregio aanvankelijk ook over dat aantal.

Verwarrende berichtgeving

Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff (foto) kan het Journaal en journalisten geen slordige of verwarrende berichtgeving verweten worden.

"De brandweer meldde de twintig gewonden aanvankelijk, trok dat rond 19.00 uur in", aldus Gelauff op Twitter in een gesprek met Trouw-columnist Willem Pekelder. Volgens Gelauff gaf de brandweer zelf de verklaring met betrekking tot de 112-meldingen.

"Verwarring was er maandagmiddag bij elke journalist over het aantal gewonden, maar niet door de journalistiek", sluit Gelauff af.

Media

Veel media hebben maandagavond aandacht besteed aan het ongeluk in Alphen. 

De top tien van meest bekeken tv-programma's op maandag werd dan ook voor het grootste deel gevuld door rubrieken die over het ongeval met de kranen en het brugdeel berichtten.