Gerard Ekdom haat verandering. Toch neemt de 37-jarige dj vrijdag na zeventien jaar afscheid van 3FM. 

"Het voelde elke dag weer als thuiskomen. Nu heb ik het gevoel alsof ik vanaf oktober op kamers ga", vertelt Ekdom, die vanaf 5 oktober een ochtendshow presenteert op NPO Radio 2, in het AD.

"Ik verlaat mijn ouderlijk nest, ga van Avrotros naar BNN-Vara", gaat Ekdom verder. "Ik ben hier geworden wie ik ben, heb hier alles gedaan wat God verboden heeft. Ik ben toe aan de volgende stap."

De dj verwacht dat zijn laatste Effe Ekdom vrijdagmiddag gepaard gaat met een tranendal. "Bij het afscheid ga ik heel hard huilen, daarna word ik dronken met collega's om vervolgens morgen met een kater op vakantie te gaan met vrouw en kinderen." In Spanje gaat de dj zijn afscheid verwerken. "Ik heb al maanden het idee: als ik daar aan het zwembad zit, ben ik niet meer bij 3FM."

Vakantie

Voordat Ekdom bij Radio 2 aan de slag gaat, heeft hij nog twee maanden vakantie. Nooit eerder was hij zo lang niet op de radio. "Ik ben benieuwd wat dat met me doet. Misschien word ik er wel heel rustig van, misschien juist onrustig. Als ik het echt niet trek, ga ik thuis in mijn studio zitten."

Automatendrek

Ekdom is naar eigen zeggen een avond- en nachtmens. "Ik ben iemand die opleeft zodra het donker wordt buiten. 'Then the freaks come out', haha, ik hoor daarbij. Dan ga ik plaatjes draaien en word ik actief."

Toch krijgt de dj bij Radio 2 een ochtendshow. "Ik ga er cold turkey in. 04.45 uur op. Het went vanzelf, voorspelt mijn meisje. En: als ik ergens m'n nest voor moet uitkomen, dan maar voor een radioprogramma."

Slechte koffie

Het advies van Giel Beelen, die al jaren de ochtendshow van 3FM voor zijn rekening neemt, slaat Ekdom in de wind. "Ik kreeg van Giel het advies om niet te veel koffie te drinken, daar word je niet beter van. Ik weet dat ze bij de Radio 2-studio's verschrikkelijk slechte koffie hebben, dus ik heb mijn eigen apparaatje al gekocht. Het is niet te zuipen daar, automatendrek ten top, maar er moet bij mij 's ochtends een goede cappuccino in."