De Egyptische rechtbank heeft het vonnis in de zaak tegen drie journalisten van nieuwsorganisatie al-Jazeera uitgesteld naar 8 augustus. Het is de negende keer dat het vonnis wordt uitgesteld.

Een woordvoerder van al-Jazeera laat weten: "We zijn extreem boos dat het vonnis is uitgesteld, omdat het de bedoeling was dat vandaag de laatste zittingsdag voor onze collega's zou zijn geweest."

"Wij, en anderen met ons, verwachtten een snel einde aan de beproevingen van onze collega's Baher Mohamed, Mohamed Fahmy en Peter Greste", vervolgt hij. "Wij eisen een einde aan de aanklachten tegen hen. Die moeten onmiddellijk worden teruggetrokken. Journalistiek is geen misdaad."

De Australiër Greste, Egyptenaar Mohamed en Canadees Fahmy werden in juni 2014 schuldig bevonden aan het verlenen van steun aan de Moslimbroederschap, die in Egypte te boek staat als een terreurgroep. Na de val van president Morsi in 2013 werd de organisatie verboden.

Mohamed werd veroordeeld tot tien jaar cel, Greste en Famy kregen elk zeven jaar.

Nieuw proces

In januari van dit jaar werd in hoger beroep besloten tot een nieuw proces op grond van een gebrek aan bewijs tegen de drie journalisten, die de aantijgingen altijd vurig hebben ontkend.

De drie werden in februari vrijgelaten na vierhonderd dagen gevangenschap, in afwachting van het nieuwe proces. Greste werd toen het land uitgewezen via een speciale regeling voor buitenlanders. Hij werd herenigd met zijn familie in Australië. 

Mohamed Famy, die zowel de Canadese als de Egyptische nationaliteit had, deed afstand van laatstgenoemde nationaliteit om ook in aanmerking te komen voor de uitwijzingsregeling. Dit heeft vooralsnog geen resultaat gehad.