De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Zomergasten met burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb heeft bijna 800.000 kijkers getrokken.

Dat meldt Stichting Kijkonderzoek maandag.

Dat zijn meteen al bijna 200.000 mensen meer zijn dan de bestbeken uitzending van een jaar geleden met Ionica Smeets als gast. De eerste aflevering van vorig jaar, met Freek de Jonge, wist maar een half miljoen kijkers te trekken. 

Aboutaleb liet in de uitzending onder meer fragmenten met Nelson Mandela en Gandhi zien. Ook confronteerde hij de PVV-politicus Geert Wilders met zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak door concreet te vragen wat de politicus precies van plan is.

Zes gasten

Presentator Wilfried de Jong verwelkomt de komende weken in totaal zes gasten in het avondvullende VPRO-programma op NPO Nederland 2.

Na Aboutaleb schuiven schrijver Peter Buwalda, biografe en schrijfster Annejet van der Zijl, landschapsarchitect Adriaan Geuze, psychiater en filosoof Damiaan Denys en filosoof Simone van Saarloos aan. In de drie uur durende live-uitzending zijn onder meer film- en tv-fragmenten te zien die de gast heeft geselecteerd.