Het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) en het Britse filmarchief Movietone hebben ruim 550,000 historische nieuwsvideo's op Youtube gezet. Het filmmateriaal dateert van 1895 tot nu.

Het gaat in totaal om ongeveer een miljoen minuten beeldmateriaal, aldus AP. De beelden zijn ondergebracht bij twee Youtube-kanalen: AP Archive en British Movietone.

De nieuwsvideo's gaan over uiteenlopende onderwerpen: van de uitvaart van de Titanic in 1912, de atoombom die werd geworpen op de Japanse stad Hiroshima in 1945, tot de schoen die de Amerikaanse president George W. Bush in 2008 naar zijn hoofd kreeg geslingerd door een kwade Irakees.

"De archieven van AP en British Movietone vormen samen een ongelofelijke visuele reis langs de mensen en de evenementen die onze geschiedenis hebben vormgegeven", zei een woordvoerder van AP.

"Bij AP staan we altijd versteld van de enorme hoeveelheid beelden waar wij toegang toe hebben, en de plaatsing van dit materiaal op Youtube betekent dat het publiek voor de eerste keer kan genieten van sommige van de oudste en meest opzienbarende momenten in de geschiedenis."

Bekijk een aantal buitenlandse historische nieuwsvideo's:

Nederland

Ons eigen land blijft niet onderbelicht in de historische filmpjes. Kijkers kunnen onder andere zien hoe Ard Schenk de 1500 meter won tijdens het Europees Kampioenschap schaatsen in 1966 of hoe het  Britse bioscoopjournaal de watersnoodramp van 1953 versloeg. Het gaat niet alleen om zeer oude beelden: ook de Elfstedentocht van 1997 komt bijvoorbeeld voorbij.

Bekijk een aantal Nederlandse historische nieuwsvideo's: