Schrijver Johan Fretz en acteur Diederik Ebbinge uiten kritiek op de berichtgeving van de Volkskrant, waarin voormalige leerlingen en docenten twee prominente docenten van de Amsterdamse Theaterschool beschuldigden van jarenlang grensoverschrijdend gedrag richting studenten.

Ebbinge uit zijn kritiek maandag op Facebook. Fretz deed dat via zijn eigen website.

De acteur heeft van 1991 tot 1995 "met veel plezier gestudeerd" aan de Theaterschool. Ebbinge schrijft dat hij er al snel achter kwam dat een van de beschuldigden Ruut Weissman is, een goede vriend van hem. De cabaretier van De Vliegende Panters noemt het verhaal van de Volkskrant tendentieus.

"Het beeld dat van hem geschetst wordt is uitermate suggestief en tendentieus, en stelt publiek en andere media in staat elke invulling te geven die men maar wil. Waar ik mij vooral aan stoor zijn zaken die er níet in staan, omdat die het stuk minder smeuïg zouden kunnen maken. Uiteraard zal ik mijn best doen dit hier met enkele voorbeelden aan te tonen", schrijft Ebbinge.

Naakt poseren

Ook de beschuldiging dat meisjes naakt voor een man moesten verschijnen in het bijzijn van onder andere Weissman, is volgens Ebbinge niet helemaal juist. "Dit verhaal was in mijn tijd al beroemd. De arts, een orthopeed, en aangenomen door de voorganger van Ruut Weissman, hield er een methode op na waar je je vraagtekens bij kunt hebben", vervolgt de acteur.

"Die hadden studenten ook, en Ruut - die hier nooit bij heeft gezeten - heeft tegen studenten gezegd dat het niet verplicht was als ze daar geen zin hadden. In 1990 heeft hij tegen de arts gezegd dat hij niet meer hoefde te komen."

'Journalistieke onzorgvuldigheid'

Schrijver Fretz ergert zich aan de "journalistieke onzorgvuldigheid" in de zaak theaterschool. Hij stelt dat Weissman onterecht vergeleken wordt met Jappe Claes, die de andere beschuldigde docent zou zijn. "De zaken Jappe Claes en Ruut Weissman worden door de Volkskrant onterecht op dezelfde hoop gegooid", schrijft Fretz.

"Weissman is door de school naar aanleiding van de klachten van Karin Bloemen, die een dossier over hem heeft samengesteld, onderzocht en binnenstebuiten gekeerd, maar daarbij is niks gevonden dat tot verder onderzoek leidde. Weissman zegt na zijn jonge jaren geen affaires meer te hebben gehad met studentes", vervolgt hij.

Herziening

Zowel Fretz als Claes vinden dat de Volkskrant de journalistieke zorgvuldigheid van het artikel moeten controleren. "Ik vraag absoluut niet om het bagatelliseren van de klachten van de vrouwen, ik vraag om journalistieke zorgvuldigheid", besluit Fretz.