Jack van Gelder (65) wordt met ingang van 15 september de nieuwe presentator bij betaalzender Sport1. De presentator zegt "als zeer goede vrienden" uit elkaar te zijn gegaan met de NOS.

Dat maakt Sport1 maandag bekend.

Van Gelder neemt de presentatie rondom de UEFA Champions League en de EK-kwalificatiewedstrijden voor zijn rekening. Daarnaast zal hij in het weekeinde als gastheer te zien zijn in Sport1 Studio.

"Ik heb lang, heel lang, nagedacht over deze overgang. Ik zie in Sport1 een enorme uitdaging en verheug mij op iets nieuws", aldus Van Gelder. 

"Ik heb met enorm veel plezier sinds 1975 bij NOS Langs de Lijn en sinds 1985 bij Studio Sport mogen werken. Wij gaan als zeer goede vrienden uit elkaar."

De presentator noemt het "mooi" dat het vertrek bij de NOS zo goed is verlopen. "Een nieuwe omgeving, nieuwe collega's en nieuwe mogelijkheden. Spannend, maar heel leuk." 

NOS

Eind juni werd nog bekend dat Van Gelder zijn contract bij de NOS had verlengd, tot 2018. "Het is buitengewoon jammer dat Jack vertrekt", aldus hoofdredacteur Maarten Nooter van NOS Sport.

"Hij is een van onze gezichtsbepalende presentatoren en we wilden hem dus ook niet kwijt. Juist daarom hebben we onlangs nieuwe afspraken gemaakt tot ruim na Jacks 65e verjaardag. Hij kiest nu echter alsnog voor een nieuwe uitdaging."

Nooter voegt toe: "In voetbaltermen zou je kunnen zeggen dat wij in de spreekwoordelijke nadagen van zijn loopbaan nog een prachtige nieuwe meerjarige overeenkomst hadden gesloten, maar dat er ineens een bod uit Qatar kwam waar Jack geen 'nee' tegen kon zeggen. Zoiets kan."

Video: Commentaar Jack van Gelder bij Nederland-Spanje

Lastig 

Volgens de hoofdredacteur is het moment van vertrek lastig. "Het nieuwe voetbalseizoen staat alweer voor de deur. We hebben daarom afgesproken dat hij tot medio september bij ons blijft. Dan kan Jack in stijl afscheid nemen en hebben wij tijd om na te denken over zijn opvolging."

De EK-kwalificatieduels van het Nederlands elftal tegen IJsland op 3 september en Turkije op 6 september zijn de laatste optredens van Van Gelder voor de NOS. Op zondagavond 31 augustus presenteert hij voor de laatste keer Studio Voetbal.