In een column haalt Tom Lanoye fel uit naar Vlaams minister van Media, Sven Gatz. Dit doet hij nadat Gatz bekend maakte online en andere activiteiten van de Vlaamse radio- en televisieomroeporganisatie fel aan banden te willen leggen.

Dat schrijft De Morgen

"Wees bloedeerlijk over je bedoelingen: blaas onze openbare omroep op met een knal. En niet laf en langzaam, zoals nu", schrijft Lanoye in zijn column voor het weekblad Humo. 

Vrijdagavond maakte Gatz bekend de online activiteiten van de VRT flink te willen inperken en ook een plafond voor de online reclame-inkomsten te willen invoeren. Ook zouden sport en ontspanning op de openbare omroep meer plaats moeten maken voor informatie, cultuur en documentaire. 

De Vlaams auteur vindt dat de minister alle zuurstof uit de werking van VRT haalt. "Alleen door naast 'talkshows met ballen', 'onthullende reportages' en 'tegendraadse en kritische stemmen' ook dingen als De Tour de France en De Kampioenen te laten bestaan, blijft de VRT een relevant merk", zegt hij. Ook een inperking van de online activiteiten lijkt hem niet bepaald een goed idee.