Het gerechtshof in Arnhem heeft de Belastingdienst in hoger beroep in het gelijk gesteld tegen Stichting Katholiek Nieuwsblad.

Dat kan een financiële tegenvaller opleveren voor de krant. Het hof vond dat het weekblad ten onrechte een status heeft voor goede doelen, wat een belastingvoordeel oplevert.

De Belastingdienst kan een organisatie de ANBI-status verlenen, een Algemeen nut beogende instelling. Dat levert een belastingvoordeel op, bijvoorbeeld bij schenkingen.

Het Katholiek Nieuwsblad (KN) kent veel donateurs, die hun giften dankzij die status kunnen aftrekken. Maar door de uitspraak van het hof kan dat vooralsnog niet meer. Ook een ondersteunende stichting van het KN is geen ANBI, aldus het vonnis.

Commerciële tarieven

Vorig jaar vond de rechtbank de stichting nog 'ANBI-waardig', maar het hof oordeelt nu dus anders. Het hof vindt dat er bij het uitgeven van het weekblad sprake is van commerciële tarieven en daarmee van een particulier belang en dus niet van een organisatie die het algemeen nut dient.

De krant zelf stelt juist dat de abonnementstarieven ruim onder de kostprijs liggen. ''Het blad, dat zelfs nooit winst heeft gemaakt, kan alleen uitgegeven worden met de ondersteuning van gulle donateurs'', schrijft het teleurgestelde nieuwsblad op zijn site.

Het bestuur van Stichting Katholiek Nieuwsblad beraadt zich nog op verdere stappen.