Documentairemaker Michiel van Erp is erg ontroerd geraakt tijdens de reis die hij onlangs maakte naar Oekraïne. Hij sprak er Oekraïners die graag in contact willen komen met nabestaanden van de vliegtuigramp MH17.

Van Erp bezocht Oekraïne onlangs voor zijn documentaire MH17: Het verdriet van Nederland. In de VARA-film portretteert hij nabestaanden van slachtoffers van de vliegtuigcrash en toont hij eveneens hoe Oekraïners een jaar na dato omgaan met de ramp.

''Ik wilde graag laten zien dat de ramp met vlucht MH17 aan veel kanten slachtoffers heeft gemaakt. In Oekraïne heerst nog veel verdriet en verbijstering. De mensen in de kleine dorpjes die ik bezocht, zijn er erg mee bezig", blikt Van Erp terug op zijn reis naar de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli vorig jaar neerstortte. Een herdenkingsbordje met de Oekraïense tekst 'respect, hier is een Boeing neergestort en iemands leven weggerukt’, markeert een van de plekken.

Hij filmde Oekraïense vrouwen die een van de monumenten wekelijks onderhouden met verse bloemen. 'God, laat ze rusten', smeekt een van de vrouwen aan het einde van de film. ''Ik zag ook een boer fietsen langs de rand van het dorp. Bij een van de monumentjes stopte hij om een kruisje te slaan."

Contact

Van Erp zegt dat de Oekraïners die nauw betrokken waren bij de ramp behoefte hebben aan contact met Nederlandse nabestaanden. ''Ze hopen dat die nabestaanden ooit langskomen. Oekraïners vonden letterlijk in hun achtertuin slachtoffers die voor hun altijd anoniem zijn gebleven. Ze vragen zich af: wie is die man of vrouw dan?"

De filmmaker was tweeënhalve dag onderweg en trotseerde naar eigen zeggen grenzen en barricades tot hij op de plaats van bestemming was, op veilige afstand van het front. ''Het was onwezenlijk om op de plek te zijn waar de mensen zijn neergekomen, de geliefden van Nederlanders waarmee ik lang ben opgetrokken. Het was ook helend, voor mezelf."