Het wordt tijd dat de Volkskrant in de eigen berichtgeving het woord 'allochtoon' afschaft, stelt ombudsvrouw Annieke Kranenberg. "Al jaren wordt selectief, inconsequent en misleidend met etnische kwalificaties in de krant omgegaan."

Dat schrijft de Volkskrant-ombudsvrouw zaterdag. 

Aanleiding is een reportage over de rellen in de Haagse Schilderswijk, met de passage: "Op het plein staan een man of driehonderd. Driekwart daarvan is Marokkaans, de rest Turks, Surinaams of Antilliaans. Er lopen ook een paar Nederlanders tussen, die net zo fanatiek stenen gooien."

Een briefschrijver uitte zijn ongenoegen over de passage en ook op Twitter kreeg de passage kritiek. 

Ombudsvrouw Kranenberg schrijft: "De eindredactie had daar alert op moeten zijn, maar tast tegelijkertijd in het duister omdat de krant geen duidelijke regels voor het benoemen van afkomst hanteert."

Koppelteken

"Wanneer etnische vermelding relevant is, kan een voorbeeld worden genomen aan het Amerikaanse koppeltekenmodel. In de VS is het spreken over African-Americans, Irish-Americans etc, in de media en daarbuiten gemeengoed."

"Het wordt tijd dat de Volkskrant in de eigen berichtgeving het woord allochtoon afschaft, citaten, opiniestukken of beleidstaal uitgezonderd. We kunnen best zonder, dat bewijzen landen die op Nederland lijken en zo'n begrip niet kennen. Wil de redactie feitelijk en secuur zijn, dan dient zij in de eigen berichtgeving systematisch de streepjes-Nederlander in te voeren."

Migranten

Als alternatief geeft Kranenberg de woorden 'migranten' of 'van migrantenafkomst'. "Dat klinkt zakelijker dan krampachtige alternatieven als 'medelanders' of 'nieuwe Nederlanders'."

"De Volkskrant wordt er niet heel anders van, maar zal meer recht doen aan de diversiteit van de samenleving. Daardoor wordt ze misschien ook herkenbaarder en aantrekkelijker voor meer lezers."