Het is onduidelijk hoe de Olympische Spelen vanaf 2018 op de Nederlandse televisie te volgen zijn. 

Volgens de NOS kan de Nederlandse omroep de Spelen na de verkoop van de Europese uitzendrechten aan Discovery Communications, het moederbedrijf van sportzender Eurosport, niet meer zo uitzenden als voorheen.

''We zetten in op een ruime sublicentie. Het is nog onzeker wanneer daarover gesproken gaat worden'', aldus algemeen directeur Jan de Jong van de NOS.

''Het IOC heeft in het verleden in Europa altijd de filosofie uitgedragen dat de Olympische Spelen door zoveel mogelijk mensen gezien moesten worden. Die koers lijkt nu verlaten. Men kiest onomwonden voor het geld. Het is nu de vraag wat dit betekent voor de olympische sporten."

"De kracht van de NOS is juist dat wij die sporten altijd volgen. Van Olympische Spelen tot Olympische Spelen. Niet alleen gedurende die zestien dagen dat de medailles worden verdeeld. Dit is voor de NOS en alle andere publieke omroepen in Europa dan ook een serieuze dreun. Maar wij zijn wel eens vaker iets kwijt geraakt om vervolgens sterker terug te komen.”

Ook Jack van Gelder spreekt tegenover RTL Boulevard van een "tetter." "Men is er erg van geschrokken. Ik denk niet dat er ontslagen gaan vallen, maar na het verlies van Champions League en nu de Olympische Spelen wordt het er niet leuker op."

Overeenkomst

De overeenkomst met Discovery, waar ongeveer 1,3 miljard euro mee gemoeid is, loopt vanaf de Winterspelen van Pyeongchang in 2018 tot en met de Zomerspelen van 2024. Het is de eerste keer dat het IOC de olympische televisierechten in hun geheel aan één enkel mediabedrijf verkoopt.

Voorheen sloot de organisatie losse overeenkomsten met landelijke omroepen. Discovery-directeur David Zaslav meldt wel van plan te zijn aparte deals te sluiten met zenders als de BBC en France Télevision, zodat ook die de Spelen kunnen uitzenden.

Discovery

Discovery wilde zelf maandag niet ingaan op de vraag wat er vanaf 2018 in de afzonderlijke landen precies zal worden uitgezonden en of de prestaties van de Nederlandse sporters te volgen zijn. ''We mogen nog geen commentaar geven op de lokale situatie'', aldus een woordvoerster van Discovery.

De overeenkomst omvat in totaal 53 landen. De deal gaat in Frankrijk en Groot-Brittannië pas in 2022 in. De publieke omroepen van die landen ondertekenden al eerder contracten met het IOC voor 2018 en 2020.