Presentator Toine van Peperstraten wil het met de Champions League-uitzending bij SBS6 "niet te gek" maken.

Dat zegt hij in gesprek met NU.nl.

De uitzendingen zullen niet al te veel verschillen van die van de voorgaande jaren bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "We merken in ieder geval niet dat het anders gaat dan bij de NPO. Maar de Champions League is al een groot commercieel evenement, dus daar merk je weinig van.", aldus Van Peperstraten.

"Het gaat immers om het voetbal. Wij zullen het in eerste instantie niet te gek willen maken. Niet met toeters en bellen. Dus geen belspelletjes", vervolgt hij lachend. "Dat gaat gewoon lukken. En co-presentator Jan Joost van Gangelen en ik hebben al een redelijke staat van dienst."

Van Peperstraten: "We weten dat we vergeleken worden met de NOS en daar gaan we op letten."

Social media

Van Peperstraten kan alvast verklappen dat er in de uitzendingen bij SBS6 meer gelet wordt op social media. "We gaan echt kijken wat er gebeurt op social media. Er komen dus meer statistieken en feiten naar boven. Dan kunnen de mensen in de studio ook beter hun analyses onderbouwen. Dat is echt een toevoeging. Het is meer dynamisch en ook meer van deze tijd", vertelt hij.

De presentator noemt de BBC een voorbeeld. "Daar doen ze het écht goed. Ze hebben een bepaalde diepgang, dat voegt écht iets toe. Hun analyses zijn fantastisch. Je merkt ook als televisiemaker dat daar uren werk in zit, om jaloers van te worden. Dat willen we zeker meenemen."

Analyses

Analyses worden volgens Van Peperstraten dan ook belangrijker dan ooit. "De analyses moeten echt een tweede laag krijgen. Soms zie ik een analyse die gewoon een opsomming is van de eerste of tweede helft. Vertel dan gewoon waarom zo'n actie is gebeurd!"

"Natuurlijk hoop je dat er iets gebeurt waar je nog lang over napraat. Daar ben je immers afhankelijk van. Als analyticus is het echter de kunst dat je van niets ook wel eens iets moet maken. Dat is de uitdaging."

Nabeschouwing

Ook weet Van Peperstraten zeker wat hij gelijk na de wedstrijd wil doen. "Nabeschouwen", zegt hij zelfverzekerd. "Na de wedstrijd moet dat gewoon gebeuren. Je hebt immers de hoofdwedstrijd van de avond uitgezonden. Je wilt reacties op het veld horen, zeker als het om een Nederlandse wedstrijd gaat."

"Daarom hoop ik ook ontzettend dat Ajax in de groepsfase komt, dan is de drang om naar de samenvattingen te gaan minder groot", vervolgt hij. "In dat geval heb je iedere avond of Ajax, of PSV."

Maar of de aanwezigheid van Nederlandse clubs voor altijd een pluspunt blijft, weet Van Peperstraten niet zeker. "Ik merk wel dat alles steeds transparanter wordt. Kinderen hebben het tegenwoordig meer over de Messi's of Ronaldo's dan over de voetballers uit de Eredivisie. Dat is jammer."