Toen Tim Akkerman Di-rect in 2009 verliet, zocht de band via tv-audities naar een nieuwe zanger. Opvolger Marcel Veenendaal vond de zoektocht destijds een 'vleeskeuring'. "Maar ik had het over voor de goede zaak."

Dat zegt Veenendaal in gesprek met het AD. De band kreeg na het vertrek van Akkerman een hoop aanbiedingen van televisiestations voorgeschoteld.

"Sappige tv, met als finale een grote studioshow waarbij de kijker met sms-stemmen de winnaar zou bepalen. We hebben al die voorstellen afgeknald en zelf een programma bedacht. Daarmee zijn we naar BNN gestapt", legt basgitarist Bas van Wageningen aan de krant uit. 

Biotoop

Veenendaal was voor het vertrek van Akkermans reeds als achtergrondzanger bij de band betrokken. "Ik heb de jongens toen negen maanden lang in hun natuurlijke biotoop kunnen observeren.''

De band was het al snel eens dat Veenendaal de nieuwe zanger moest worden. Volgens Van Wageningen was het televisieprogramma ook bedoeld om iedere twijfel te weerleggen. 

"Ik ben nog met manager Edwin Jansen in discussie gegaan. Was het echt nodig alle kandidaten in die tv-show op een rijtje op een verhoginkje te zetten?", vraagt Veenendaal zich vijf jaar later af.

"Bas, Jamie en Spike gaven vanaf een bank commentaar. Een vleeskeuring vond ik dat. Maar ik had het over voor de goede zaak.''