Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan zag geen reden om op te stappen na het voorval rond de ‘Shariadriehoek’ en het daarop volgende ontslag van journalist Perdiep Ramesar. 

"Ik kan mezelf nog recht in de spiegel aankijken. Op het moment dat het op mijn bord kwam heb ik hem geschorst en later ontslagen." Dat zegt Van der Laan in een uitzending van Nieuwslicht op Den Haag FM.

Van der Laan zegt zich het hele voorval  wel "erg aan te trekken". "Ik was dertien, bijna veertien maanden zijn directe chef. Je twijfelt ook aan je eigen inschattingsvermogen."

Schilderswijk

Journalist Ramesar werd vorig jaar ontslagen toen Trouw ontdekte dat sommige mensen uit zijn verhalen niet te traceren waren.

De krant trok zijn handen af van in totaal 126 artikelen van Ramesar. Een daarvan is een geruchtmakend verhaal over het bestaan van een zogenaamde 'shariadriehoek' in de Haagse Schilderswijk.

"Het was een nachtmerrie, dat zeg ik heel eerlijk. De schade voor de krant is afschuwelijk geweest. Je wenst het niemand toe: jezelf niet, en de krant ook niet.", aldus Van der Laan. "We vertrouwen elkaar, en dan overkomt je dit. Het is heel emotioneel geweest voor mezelf en alle collega's "

Goede trouw

Van der Laan woont zelf ook in Den Haag. "Toch heb ik nooit gedacht: deze feiten herken ik helemaal niet. Je gaat uit van de goede trouw van een vaardige collega."

"Bovendien weten we nog steeds niet zeker of hij het verhaal uit zijn duim heeft gezogen. Het kan best zijn dat er dingen kloppen, maar wij kunnen zijn bronnen alleen niet controleren. Onze conclusie was toen dus ook: er is geen sprake van een Shariawijk."

"We hebben al zijn verhalen uitgezocht. Er zijn ook gewoon verhalen die keurig in orde zijn. Van een deel ervan hebben we ons handen afgetrokken, daarvan konden we de kwaliteit niet garanderen."